Takip Et

Aydınlı diyetisyen uyardı: Kış aylarında bunlara dikkat!

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Diyetisyen Esma Nur Aksoy, yaz aylarında verilen kiloların kış aylarında da korunması için sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi. Aksoy aynı zamanda yaz aylarında yapılan konserveler hakkında uyarılarda bulundu.

“SAĞLIKLI BESLENMEYLE KİLOMUZU KORUYABİLİRİZ”

Diyetisyen Esma Nur Aksoy, yaz aylarında rahatlıkla verilen kiloları kış aylarında da korunması için ara öğünlere dikkat çekerek, “Sağlıklı beslenmeye aynı şekilde devam etmemiz gerekiyor. Bu zaten yaşam biçimi. Dengeli beslenme öğünleri çok atlamama özellikle çalışan kişiler için mesela yanlarında bir ara öğün götürmeli. Çiğ kuruyemiş, meyve, ayran gibi ara öğün yapılabilir. Yine ana öğünlerde de dengeli ve yeterli beslenilirse çok fazla kilo alımı olmaz” dedi.

“KIŞ AYLARINDA DA BOL SU İÇMELİYİZ”

Kış aylarında özellikle su tüketiminin azaldığını ifade eden Aksoy, “Su tüketimi kış aylarında su tüketimi baya düşüyor. Ortalama bir kişinin 2-2,5 litre su tüketmesi gerekiyor. Eğer kişi çok fazla su içmekten rahatsızlık duyuyorsa ya da su bi yerde midesini bulandırıyorsa bir litrenin üzerine çıkamıyorsa suyun içine tarçın koyabilir limon dilimi koyabilir suyu biraz tatlandırarak su içmesini arttırabilir” dedi.

“MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİNİ TÜKETMELİYİZ”

Bağışıklığın yüksek olması için mevsimin sebze ve meyvelerinin tüketilmesinin altını çizen Aksoy, Mevsimin sebze ve meyvelerini tüketmek çok önemli. Yani C vitamini yüksek sebzeler özellikle karnabahar, brokoli, ıspanak, lahana roka gibi yeşil yapraklı sebzeler aslında baktığımızda C vitamini açısından yüksek. Aynı zamanda meyvelerde de greyfurt, portakal, mandalina, elma, armut kivi gibi yine kış meyveleri tüketirsek, mesela antioksidan özelliği çok güçlü olan narı tüketmeye özen göstermeliyiz. Tabi ki de yine kilo kontrolü yapmak isteyen kişilerde de porsiyon kontrolü olacak şekilde bu meyvelerden tüketmeliler” diye konuştu.

“KÜÇÜK DOKUNUŞLAR BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRMEYE YARDIMCI OLUR”

Kış aylarında tüketilmesi gereken çorba türlerinden bulunan Aksoy, “Kişiler sebzelerden çorbalar yapabilir Kabak çorbası, brokoli çorbası, bunlarda hem sıcak olduğu için boğazı rahatlatacaktır hem de yine bağışıklığı güçlendirmede yardımcı olacaktır. Aynı zamanda meyvelerden belki antioksidan özelliği olanları salatalara konabilir. Hem renklendirme açısından hem de oradaki ufak dokunuşlar yine bağışıklığımızı güçlendirebilir” dedi.

“HAVA ALAN KONSERVELERE DİKKAT”

Ve asıl dikkat edilmesi gereken hava alan konserve kutularına dikkat çeken Aksoy,” Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var aslında. Yazın yaptığımız domates konserveleri menemen konserveleri yapılıyor. Burada şuna çok dikkat etmeliyiz. O konservelerde eğer bombe oluşmuşsa hava almış demektir o konserveyi tüketmemiz gerekiyor. Çünkü bakteri ve bulaş riski oluşuyor. Zehirlenme gibi söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.