Takip Et

“Çerçioğlu’nu görünce kapı arkasına saklanıyorlar”

Aydın’ın Çine ilçesi eski belediye başkanı Celalettin Kocamaz, gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu ve tvDEN ekranlarında yayınlanan “Baş Başa” adlı programa konuk oldu.

1983 yılında Doğru Yol Partisi’nin kurucuları arasında yer alan Kocamaz, 1989 yılında da belediye meclis üyesi olduğunu ardından da Belediye Başkan vekili olduğunu söyledi. 1994-99 yılları arasında Çine Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğünü anımsatan Kocamaz, bu tarihten sonra ise mesleğine geri döndüğü belirtti. 2015 yılından beri de Çine’de kendi işini yaptığını söyleyen Celalettin Kocamaz, yap-sat ve kooperatif gibi inşaat işleri ile uğraştığı belirtti. AK Parti’nin kayıtlı üyesi olduğunu söyleyen Kocamaz aktif siyasete de devam ettiğini söyledi.

“ÇİNE’DEN BÜYÜK GÖÇ HAREKETİ VAR”

Kocamaz “Ben aday olarak müracaat etmedim. Geçmişimizi bilirler, biz potansiyel adayız. Biz Çine için çok kafa yorduk. Çine’nin duvarda asılı olan imar planının uygulamada olmadığını gördük. Şehrin kuzeye doğru yani verimsiz arazilere doğru gitmesini sağlamak için çalışmalarımız oldu. Ancak o tarihte bu çalışmalarımızın yapılması istenmedi ve biz seçimi kaybettik. İncirliova da aynı tarihlerde bu çalışmalara başladı. Bugün bakıldığında İncirliova ileri giderken biz (Çine) geri gidiyoruz. Bu çalışmamızın iptal edilmesi, Çine’nin makûs tarihine geri dönmesine neden oldu. İmarla ilgili 18. Madde uygulanmadığı için halen başıbozuk bir ilçe olarak halen devam ediyoruz. Eğer uygulanmış olsa idi Çine’nin bugünkü nüfusu 100 bin olurdu. Aydın’da haftada 10 tane daire satılıyorsa bunun 4’ünü Çineliler alıyor. Yani Çine’den Aydın’a büyük bir göç hareketi başladı. Çünkü sosyal alanların, gezinti alanlarının ve yıllık şehir rantının yaratılmayışı Çine’nin boşalmasına neden oldu” dedi. Çine’nin eski belediye başkanı Celalettin Kocamaz programda şunları söyledi:

“ÇİNE’NİN MAKÛS TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK KİŞİ ADAY OLSUN”

“Çine’ye kafa yoran, ‘ben aday olmayı düşünüyorum’ diyen, ‘bu Çine’nin makûs tarihini değiştireceğim’ diyenlerin oturup bunu ders gibi çalışması lazım. Neresinden başlayacağını iyi düşünmesi gerekiyor. Aslında Çine’nin bir özelliği var, Aydın siyasetine çok etken olması. Çoğu parti il, ilçe başkanı, adayları vs. Çinelidir. İş hayatında da bu böyle. Çine’nin böyle de bir gücü var ama bu gücü arkasına alıp, memleketi geliştirmek üzere projelerle ortaya çıkan bir adayla bunun sürüklenmesi lazım. Devlette şu vardır, kim çok bağırıyorsa ilk önce onun ağzını kapatır. Meşhur bir laf var, belediye başkanı bir para basmaz, iki adam asmaz. Geri kalan her şeyi yapar. Bu noktada önemli olduğunu düşünüyorum.”

“BAŞKAN SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ”

“Şimdi en önemli işleri hep belediye yapıyor. Memleketin gelişmesi ve düzgün olması, okullar ve daha birçok şey belediyenin uhdesinde. Yetkiden ve sorumluluktan kaçmamak lazım. Bu memlekette bir taşkın, sel oluyorsa, orada bir belediye başkanı varsa onu görüp DSİ’ye yaptırmak için de hayret gösterir. Yani görev DSİ’de olabilir. Ama belediye başkanı o sıkıntıyı gidermek üzere çalışır”

“ASKİ’DEKİ SORUN BİLE ÇÖZÜLEMİYOR”

“Bugün belediye başkanlığı konuşuluyor. Çeşitli arkadaşlarımız farklı partilerden aday adayı oluyor. Bu durum herkesin demokratik hakkı. Aday olurken, başka memleketlerde görüp ‘Benim memleketimde bunlar da olmalı’ diye yada Çine’yi geliştirici projeler üreten, donanımlı isim olup olmadığı önemli. Yoksa makama oturdun, ‘dairelerden teklif geldi, vatandaştan talep geldi, ben onları yerleştirdim.’ Bu belediye başkanlığı değil. Belediye Başkanı, o ilçeye yön veren, gelişmesi için çalışan o ilçenin sosyal hayatı da dahil olmak üzere ilçeye yön veren olmalı. Şimdi ise bazı konular duyuyorum ben, ‘ASKİ bize bağlı değil, orası başka yere bağlı’ deniliyormuş. Sen Çine’nin belediye başkanısın, ASKİ Çine’de ise onunla sen de ilgilenmen lazım. Köy muhtarları ASKİ’ye gidip koşturmaz, yetkisi kalmadı eskisi gibi. Bir iş varsa açarsın telefonu söylersin. O ASKİ müdürü seni dinlemiyorsa onun da yetkilileri vardır, ‘buraya bizi dinleyeni gönderin’ dersin. Yani çözüm kolay ama yeter ki sen kâle al. Sen, “Ben bu Çine’nin bedava hizmetkarıyım, bu işleri yapacağım’ de, bu işi çözmek için yola çık. Arkası gelir zaten. Belediye başkanına kimse ‘hayır’ diyemez. Çünkü o vatandaşı temsil ediyor, sandıktan çıkmış kişidir o.”

“BÜYÜKŞEHİR AYRI TELDEN İLÇE AYRI TELDEN ÇALIYOR”

“Bugün duyuyoruz ki Büyükşehir ayrı telden çalıyor, ilçeler ayrı bir telden çalıyor. Yahu kardeşim, merkezden gelen bütçeden, yatırım için Büyükşehir’e para kesiliyor ise, o Büyükşehir o parayı o yıl içinde benim için harcadığını bana göstermek mecburiyetinde. Yapmıyorsa dava açarım ben. Hakkımı savunurum. Devlet benim adıma para yollayacak, O canının istediği gibi harcayacak, böyle bir dünya yok. O projelere mecliste beraber karara bağlayıp beraber yapacaksınız.”

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINI GÖRÜNCE KAPI ARKASINA SAKLANAN BELEDİYE BAŞKANLARI VAR”

‘Siz karışmayın ben yaparım’ demekle olmaz. Öyle bir şey olacak ben belediye başkanlığını bırakır giderim, hiç durmam. Yani benim sözüm dinlenmeyecek olduktan sonra, imkanlar belediyemizle paylaşılmayacak olduktan sonra kendi yapsın. Bunlar bunu demedikleri için, buna mahal verdikleri için olmuyor. Büyükşehir Belediye Başkanını gördükleri zaman kapının arkasına saklanan belediye başkanları var. Beraber seçilmediniz mi siz? Yahu korkuyor adam, çekiniyor. Çekinecek bir şey yok ki, siz bununla çalışma arkadaşısınız. Bu dişliler beraber çalışmaz ise hizmet olmaz ve de olmuyor işte. Büyükşehir Belediyesi bir sürü levha asıyor ama ben Çine’de bir şey görmüyorum.” (SELİME AYDEMİR)

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.