Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, karaya vuran yunusların kurtarılması amacıyla Kuşadası Adagöl mevkiinde portatif bir havuz kurulması için proje önerisi hazırladıklarını açıkladı. Bu önerinin önümüzdeki günlerde Kuşadası Belediyesi'ne sunulacağı belirtildi.
Efes Selçuk Pamucak sahilinde kıyıya vuran bir yunus ihbarı üzerine harekete geçen EKODOSD ekipleri, vatandaşların iyi niyetle ancak bilinçsiz bir şekilde yunusu denize çekmeye çalıştığını, fakat hayvanın tekrar kıyıya geldiğini ifade etti. Yapılan incelemelerde, yunusun Stenella coeruleoalba türüne ait, 2.07 metre boyunda erişkin bir Çizgili Yunus olduğu tespit edildi.
Selçuk İlçe Tarım Müdürlüğü ve Seferihisar Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleriyle yapılan incelemede, yunusta herhangi bir yara veya kesi izine rastlanmadı. Ancak dalgalı deniz ve yağmurlu hava koşulları altında kıyıya vuran yunusun kurtarılamadığı ve kısa süre sonra öldüğü açıklandı.
TÜRKİYE’DE REHABİLİTASYON MERKEZİ EKSİKLİĞİ
Başkan Bahattin Sürücü, Türkiye'de deniz memelileri için bir rehabilitasyon merkezi bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti. EKODOSD, bu tür vakalarda taşınabilir şişme yataklar ve geçici rehabilitasyon için portatif havuzların kullanılmasını içeren bir proje önerisini Kuşadası Belediyesi'ne sunacak.
Sürücü, “Bugüne kadar Kuşadası Körfezi’nde tespit ettiğimiz 56 yunus ölümü gerçekleşti. Bu ölümlerin çoğu, hedef dışı avlanma kaynaklı olsa da yeterli nekropsi yapılmadığı için net nedenler tespit edilemiyor. DMAD ve TÜDAV gibi uzman kuruluşlarla iş birliği yaparak, bu ölümleri daha yakından incelemeyi hedefliyoruz,” dedi.
UZMANLAR UYARDI: DOĞRU MÜDAHALE ÖNEMLİ
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, yunusların karaya vurmasının genellikle bir hayatta kalma çabası olduğunu belirtti. Tonay, "Yunuslar hastalandıklarında ya da vücutlarında bir anormallik olduğunda nefes alabilmek için kendilerini karaya atarlar. Bu süreçte derilerinin nemli tutulması ve ön yüzgeçlerine ağırlık binmemesi önemlidir. Ancak bu canlılardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar olabileceği unutulmamalı ve dikkatli yaklaşılmalıdır," dedi.
EKODOSD ve ilgili uzmanlar, Türkiye'de bir rehabilitasyon merkezi kurulmasının, yunusların hayatta kalma şansını artıracağını ve bilimsel araştırmalara katkı sağlayacağını vurguladı. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.