Takip Et

"Sizin eviniz hiç başınıza yıkıldı mı?"

Aydın’ın Efeler İlçesi’nde 26 yıldır yaşanan mağduriyet nedeniyle kurulan Ay-Konut Yapı Koop. Kaynak Konutları Gerçek Mal Sahipleri Dayanışma Derneği Başkanı Meral Uğur, “Sizin eviniz hiç başınıza yıkıldı mı?” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Aydın Ay-Konut Yapı Koop. Kaynak Konutları Gerçek Mal Sahipleri Dayanışma Derneği tarafından Efeler Pınarpaşı Mesire Alanı’nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Dernek Başkanı Meral Uğur, Başkan Yardımcısı Yıldırım Demirel, Erzincan Barosu avukatlarından Tolga Aydemir ile yüzün üzerinde Ay-Konut mağduru vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkan Yardımcısı Yıldırım Demirel, hep birlikte bir arada olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirtti. Ay-Konut mağdurlarının avukatlığını üstlenen Tolga Aydemir de, bu birlikteliğin kazanılan davalar ve alınan tapular sonrası da devam etmesi gerektiğini vurgulayıp, mağdur üyelerden gelen soruları tek tek cevaplandırdı.

“26 YIL GİBİ BİR SÜRECİN İÇERİSİNDE GASPA UĞRADIĞIMIZ KANISINDAYIZ”

Yapılan toplantı hakkında bilgiler veren Ay-Konut Yapı Koop. Kaynak Konutları Gerçek Mal Sahipleri Dayanışma Derneği Başkanı Meral Uğur, “Bugün bu toplantımızın amacı, 1998 yılında Aydın Belediyesi döneminde kurulan Ay-Konut Yapı Kooperatifinin mağdurları bir arada olmasıdır. Yani, Güzelhisar Mahallesi Torlak Mevkii Kaynak Konutlarının bulunduğu yerdeki mağdur sahipleriyiz. 1997-98 yıllarında Aydın Belediyesi ile yapılan sözleşmedeki ana başlık, ‘Aydın Belediyesi müştereken ve müteselsilen sorumludur’ yazısına güvenerek, dönemin Başkanı Hüseyin Aksu, yönetim kuruluna bakıyorsunuz Aydın’ın ileri gelenleri ve ‘bu yer yapıla bilir’ diye karar veren büyüklerimizin cehaletinden yararlanarak başlatılan büyük bir proje. Bu projeyi zaman içerisinde de yapmayarak 26 yıl gibi bir sürecin içerisinde gaspa uğradığımız kanısındayız. Bu yüzden de tüm çevremiz ile zaman zaman o mahallede ve o bölgede doğmuş büyümüş insanlarız. Bugün burada gördüğünüz toplulukla çocukluğumuz ve gençliğimiz bir arada geçti. Öyle bir sosyal yaşantı vardı ki orada, o topluluğu bugün yeniden bir araya getire bildik” diye konuştu.

“BUGÜNE KADAR DA 20’NİN ÜZERİNDE DAVA KAZANILDI”

Ay-Konut alanı ve yaşanan sorunları da aktaran Başkan Uğur, “Orada 52 bin metrekare alan üzerinde 550 hanenin yıkıldığını biliyorum. Bunun gerçek sonuçları muhakkak Ay-Konut Yapı Kooperatifinin projesinde ve ellerinde vardır. 1997 yılında kurulan kooperatif ile toplam 550 daire yapılacak, sosyal tesis, park alanları da vardı o projede. Bugüne kadar sadece iki blok dikildi dört daireden ve 13 katlı. 104 adet daire yapıldı. Benim doğup büyüdüğüm evin bulunduğu alana da adliye lojmanı adı altında sekiz katlı bina yapıldı 4 daireden 32 konut çıkardılar ve 10 adet dükkan vardı ama bunların tamamı üçüncü şahıslara satıldı. Bir tanesi bile mal sahibine verilmedi. Bunun verilmediğini gördüğümüz için ‘sizin eviniz başınıza yıkıldı mı?’ diye yola çıktık. Bizim evlerimizi, analarımızın babalarımızın ve bizlerin başına yıktılar. Bunu da cebren, tapuyu devretmediğimiz halde yaptılar. Anneme, ‘tapuyu devretmezseniz istimlak edeceğiz’ denildi. Tabii ki o zamanlar bu kadar hukuki bilgimiz yoktu, danışmaktan da çekiniyorduk. Bu yüzden bunların olmadığını gördüğümüzden ve çeyrek asır zamanı uzun bir süre olarak görüyoruz. Çünkü çeyrek asırdan da fazla zaman geçti. 2024’te, 27 yılı dolduruyoruz. Bu nedenle başlattığımız hukuk mücadelemizde ilk sonucunuzu geçen Ramazan ayında düzenlediğimiz iftar programında almıştık. Hatta o gün Efeler Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Atay’da bizlerle birlikteydi. O günkü mutluluğumuzu ve sevincimizi tarif edemem. Sevinç ve hüznü bir arada yaşadık. Bugüne kadar da 20’nin üzerinde dava kazanıldı. Tapu iptal davalarımız gerçekleşiyor. Davalar aynı anda açılmadığı için, sonuçlarını peyderpey alıyoruz. Hukukun öngördüğü mahkeme günlerinde ve keşif günlerinde davalarımıza katıldıkça sonuçlar alınacaktır” açıklamasını yaptı.

“EN ÇOK BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NUN YAPTIKLARINA ÜZÜLÜYORUZ”

En çok Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun taahhüt ettiği halde sözünde durmamasına kızgın olduklarını dikkat çeken Başkan Meral Uğur, “Avukatınız da bir haftadır burada o nedenle tüm bütün üyelerimizi toplayıp bilgilendirme ve aynı zamanda kamuoyu bilgilendirmesi yapmak istedik. Çünkü bu sadece bizim sorunumuz değil, bugüne kadar geçen tüm belediyelerin sorunu ve hep diyorum ki 26 yıl önce Aydın Belediyesi ile anlaşma yapıldı ve bugün Büyükşehir Belediyesi oldu. Aydın Belediyesi geçmişte ne ise bugünkü Büyükşehir Belediyesidir. Ben isterdim ki dördüncü dönem başkanlık adaylığını açıklayan Özlem Çerçioğlu‘nun bu kooperatifin anası, yapanı ve bitireni olmalıydı ve bunu bitireceğim diye noterden tasdikli bizlere dağıttığı taahhütnamelerle hep yapacak diye bekledik ama bizi bir gün dahi yanına dahi kabul etmedi. En büyük üzüntümüzde bu, aynı zamanda hepimizin üzüntüsü bu yönde. 26 yıldır bizleri kucaklayan hiçbir belediye başkanı olmamıştı. Bizleri kucaklayan ve derdimizle dertlenen sadece Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay olmuştur, kendisine sonsuz teşekkür ediyoruz. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Tek dileğim Allah’tan sağlıklı ömür. Bu kardeşlerimiz ile çocukluğumuzun ve yetişkinliğimizin geçtiği, gelin olup, damat olup çıktığımız o evlerimizde yine kardeşliğimizi sürdürebilmeyi istiyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.