Takip Et

“Maliyetler ikiye katladı ama pamuk fiyatları aynı”

Aydın’ın Efeler İlçesi’nde pamuk üretimi yapan Ramazan Yağız (28), “Geçen yıl yetiştirdiğimiz pamuk ile bugün yetiştirdiğimiz ürün fiyatı aynı ama maliyeler ikiye katladı” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Efeler Kadıköy Mahallesi’nden olduğunu belirten çiftçi Ramazan Yağız, bu yıl 320 dekar alanda pamuk üretimi gerçekleştirdiğini söyledi. Çeştepe Mahallesi’ndeki arazisinde Mayıs ayında ekimini yaptığı pamuğu hasat etmeye başladıklarını söyleyen Yağız, üretemez duruma geldiklerini ifade etti.

Kendisinin 10 yıldır üreticilik yaptığını kaydeden Ramazan Yağız, “Bu yılki pamuk hasadımız başladı ama verim önceki yıllara göre düşük. Ama maliyetler oldukça yüksek. Girdiler yükseliyor, fakat pamuk para etmiyor. Şuan pamuk aynı geçen yılın fiyatı 18-19 liradan alınıyor. Gübrenin torbası olmuş 800-900 lira, mazot 40 lira. Geçen yıl üretim sezonunda mazotu 16-17 liradan alıyorduk, şimdi 40 liraya alıyoruz. Çiftçi olarak çok zor durumdayız” diye konuştu.

Bu yıl hem su sıkıntısı hem de verim sorunu yaşadıklarını açıklayan Yağız, “Bu yıl pamukta verim çok düşük. Yetkililerden çiftçinin elinden tutmasını istiyoruz. Pamuk üreticisi gerçekten zarar ediyor. Geçen yıl biraz para kazandık ama bu sene işimiz çok zor. Çünkü ilaç, gübre ve toplama ücretleri çok aşırı arttı, çiftçi o nedenle zarar içerisinde. Biz çiftçilerin para kazanabilmesi ve yeniden üretim yapabilmemiz için pamuk fiyatları 25 liranın altına düşmemesi lazım. Şuan 18,5-19 lira zararına pamuk satıyoruz. Ben ürettiğim bu pamuğun bir kısmını TARİŞ’e, büyük bir bölümünü tüccara satıyorum ama zarar ediyorum” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.