Takip Et
  • 9 Nisan 2022, Cumartesi 15:06

“Çıldır Havaalanı konusunda son kararı Ulaştırma Bakanlığı verecek”

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy konuk oldu.

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy konuk oldu. Aydın’daki organize sera bölgesi, havaalanı gibi birçok proje ve güncel durumlar hakkında açıklamalarda bulunan Aksoy, “Çıldır Havaalanı konusunda son kararı Ulaştırma Bakanlığı verecek” dedi.

Aydın’da Ramazan ayının ruhundan söz eden Vali Aksoy, “Şu ana kadar Ramazanın ruhuna aykırı herhangi bir durumla karşılaşmadık. Sağ olsun vatandaşlarımız bu konuda çok duyarlı. Güzel bir ramazan geçiriyoruz. Temennimiz bu ayı en iyi şekilde değerlendirmek ve bu ayı olması gerektiği gibi yaşayabilmek" diye konuştu.

“YATIRIMIN BÖLGEMİZDE GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATACAĞIZ”

Aydın’da jeotermal elektrik santrallerinden beslenecek bir sera hazırlığı olduğu iddiaları ile ilgili Vali Aksoy, “Organize sera sanayi oluşturmak adına tüzel kişilik ile ilgili müracaatlarımızı yaptık. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylandı. Arazi ile ilgili tesis çalışmaları tamamlandı. İçerisinde birkaç adet özel mülkiyete ait alan vardı. Onları kamulaştırma işlemleri de tamamlandı. Şimdi artık yatırımcılarımızdan ön talepleri almaya başladık. Geçtiğimiz haftalarda bunu ilan ettik. Toplamda 20 adet sera parselimiz var. Bu sera parsellerimizin büyüklüğü 25 dönüm ile 31 dönüm arasında değişiyor. Dolayısıyla en küçük sera parselimiz 25 dönüm. Bunun yaklaşık 20 dönümü fiilen sera, 5 dönümü de ekipmanların konulacağı, çalışma alanlarının oluşturulacağı bölüm olmak üzere, böyle bir organize sera bölgemiz oluştu. Ayrıca 9 parsel de sanayi parselimiz var. Onlar da farklı büyüklüklerde oluşmaktadır. Onlar için de ön talepleri almaya başladık. Şu anda bazı müracaatlar var. Bir teknik ekip oluşturup bu konuda ciddi yatırımcı olduklarını kanaat getirdiklerini teknik heyetimiz bizlere sunacak, bizler de yönetim kurulu olarak onların bu taleplerini sonuçlandıracağız. En kısa zamanda da yatırımın bölgemizde gerçekleşmesi adına bu çalışmaları başlatmış olacağız. Jeotermal seranın kaynağı ile ilgili jeofizik çalışmalarımızı yaptık. Orada 2-3 değişik alternatifimiz var. Birincisi derin bir sondaj yapma doğrultusunda jeotermal bir kaynak bulmak, jeotermal enerji sıcaklığına yakın bir ısının olduğu kaynak. Fakat tabii onun sondaj maliyetleri oldukça yüksek. Biz daha az mesafede 500-700 metre arasında sera bölgesinin ihtiyaç duyacağı ısıl değerde ön çalışmalar yaptık. Farklı alternatiflerimiz var. Önümüzdeki günlerde yönetim kurulu olarak, teknik arkadaşların bize sunacağı bu alternatifleri değerlendireceğiz ve bu tür yöntemlerle suyu getireceğiz. Şu aşamada enerji üreten enerji santrallerden transfer yok” açıklamalarında bulundu.

“KAMUOYU İLE PAYLAŞMAK DOĞRU DEĞİL”

Serbest bölge ile ilgili projelerini aktaran Aksoy, “Serbest bölge nerede ve nasıl yapılır konuları ile ilgili alan araştırmaları yapıyoruz. Bir lojistik köyü yapabilir miyiz, olursa nerede ve nasıl olur ile ilgili şu anda teknik bir çalışma sürdürülüyor. Somutlaşmadan kamuoyu ile paylaşmak doğru değil. Bu tür yatırımlar için Aydın, arazi bulmak açısından zorlukları olan bir şehir. Çünkü birçok noktada tarımsal özelliği ortaya çıkan Zeytin Yasası gereğince bazı noktalarda belirli yatırımların yapılmasında engelleri olan bir şehir. Tabi bunların artı boyutu olan kısımları da daha fazla. Tüm bu yöntemleriyle araştıracağız, değerlendireceğiz ve en uygun olan yer var mı, varsa da bu konunun tarafları ile konuşup olgunlaştığı zaman Aydın kamuoyu ile paylaşacağız. Çünkü uluslararası ticarette lojistik maliyetler çok önemli. Uygun bir lojistik depolama yapabilmek, oradan ihracatı gerçekleştirebilmek oldukça önemli. Bununla ilgili Aydın’da bazı ön çalışmalarımız var ama somutlaşmadan şu an paylaşmak doğru olmaz” dedi.

“YÜKSEK POTANSİYELİ OLAN BİR İLÇEMİZ”

Aksoy, “Demiryolları ile ilgili sayın milletvekillerimizin de takip ettiği özellikle ilk aşamada Aydın Çine, ikinci aşamada Güllük limanına kadar öyle bir hattın oluşturulması için ön çalışmalar var, şu anda proje çalışması Aydın Çine arasında başladı. Tabi süreç içerisinde bunun yatırım programına alınması ve yapılması da bölgemizin bu tür demiryolu üzerinden ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak bir kazanım elde etmiş olacak. Çünkü Çine bölgesi bizim madencilik bakımından çok değerli ve yüksek potansiyelleri olan bir ilçemiz. Dolayısıyla buradaki madenin daha uygun koşullarda ihracatının sağlanması, limana ulaştırılması anlamında ciddi bir ekonomik katkı sağlayacaktır” dedi.

“İLİMİZ VE ÜLKEMİZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ”

Aydın’da hızlı tren çalışmaları ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Aksoy, “Şu an için bu konuda çok somut çalışmalar yok. Fakat özellikle İzmir-Aydın arasındaki demiryolu hattının iyileştirilmesi, belirli bölgenin tünelle geçilmesi konusunda çalışmalar var. Eğer onlar tamamlanırsa İzmir-Aydın arası hem kilometre olarak çok daha kısalacak hem de daha hızlanacak. Bu konularda çalışmalar var. Temennimiz onun tamamlanması. Ama bunlar da önümüzdeki yıllarda mutlaka düşünülmesi gereken yatırımlar. Örneğin otoyol yıllardır Aydın’ın gündemindeydi. Denizli-Aydın otoyolu. İhalesi geçtiğimiz yıl yapıldı ve hızla devam ediyor. Belirli bir kısmı belki bu yıl sonu, belki de en geç önümüzdeki yılın ilk yarısında otoyolun tamamı hizmete girecek diye bekliyoruz. Şu anda çalışmalar gayet iyi gidiyor. Karayollarımız da, yüklenici firma da duyarlı ve yerel vatandaşlarımızla koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar olumsuz bir şey yaşanmadı. Bu proje ilimiz ve ülkemiz için son derece önemli” diye konuştu.

“HAVAALANI İLE İLGİLİ TALEPLERİMİZİ AKTARDIK”

Aydın’daki havayolu problemi ile ilgili ise Vali Aksoy, “Biz Kalkınma Ajansı’ndan Ticaret Odası’na bir destek sağladık. Ticaret Odası’nın koordinasyonunda bir fizibilite çalışması yapıldı. Bir rapor ortaya çıktı ve bu raporu Ulaştırma Bakanlığına, gerekli birimlere iletilecek. Burada özellikle havalimanının faaliyete geçebilmesi bakımından yeni bir pistin yapılması, yeni bir terminal binasının yapılması gibi ihtiyaçlar var. Çünkü mevcut pistimiz uçakların inişi için yeterli ve uygun değil. Hatta küçük uçakların bile bir kısmı buraya inemiyor. En küçük uçakların bile indirilemediği bir havayolu durumundayız. Türk Hava Yolları, Uçuş Okulu’nu buraya aldı. Bu son derece önemli ve ciddi bir faaliyet. Burada o anlamda çok sayıda uçuş yapılıyor. Buraya çok sayıda pilot adayı geliyor. Uçuş eğitimleri alıyorlar. Türk Hava Yolları’nın en önemli eğitim merkezi burası oldu. Bu durum kentin ekonomisinde dolaylı da olsa katkı sağlıyor. Bu havalimanı Ulaştırma Bakanlığının kriterlerine bakıldığı zaman havalimanı olarak gözüküyor. Çünkü teoride de olsa burada bir uçuş var. Burada Aydın halkının beklediği normal tarifeli uçuşların gerçekleştirilmesi. Bununla ilgili kararı verecek olan Ulaştırma Bakanlığımızdır. Taleplerimizi aktardık. Somut bir durum olmadan ‘havaalanı açılacak’ dememiz doğru olmaz. Valilik olarak bu durum bizim yetkimiz altında olan bir durum değil. Ama Aydın halkının böyle bir beklentisi olduğunu zaman zaman brifing raporlarımızda dile getiriyoruz. Son kararı Ulaştırma Bakanlığımız verecek. Henüz bu konuda somut bir ışık görmüş değiliz. Fakat tabii ki bizler taleplerimizi aktardık” dedi. (HAZEL BAYIK)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.