Kampüs alanı içerisinde sınırların belirlenmesinin ardından güvenlik setinin tamamlanması ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Kampüsü “Eğitim Kampüsü” ve “Sağlık Kampüsü” olarak iki bölgeye ayrıldı. ADÜ'de, 8 Ocak 2025 tarihi itibariyle “Kartlı Geçiş Sistemi” uygulamasına başlanacak.
“Akıllı Kampüs” uygulamasının temel unsurları arasında yer alan öğrenci ve çalışanların kampüs yaşam kalitesini artırmak ve güvenliğini sağlama fonksiyonlarına yönelik sorumlulukların yerine getirilmesi adına yapılan çalışmalar devam ediyor. “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kampüs Ayırma Duvarı ve Altyapı Çalışmaları” kapsamında kampüs eğitim ve sağlık olarak ikiye ayrıldı ve güvenlik noktaları belirlenip, kapı geçiş sistemleri altyapı çalışmaları, aydınlatma ve kamera sistemleri ile kampüs emniyete alınarak kampüs giriş ve çıkışlarının denetiminde güvenliğin artırılması sağlandı.
‘Güvenli Kampüs’ kapsamında başlatılan çalışmalar tamamlanarak bin 310 metre uzunluğunda güvenlik seti ile kampüs daha düzenli hale getirildi. Üniversite Hastanesi sınırından başlayan güvenlik seti sayesinde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Berin Menderes KYK Kız Yurdu’nun da içinde bulunduğu alan Eğitim Kampüsü içerisinde kalırken, ADÜ Hastanesi ve inşası devam etmekte olan Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Kampüsü içerisinde yer alacak.
ADÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı koordinesinde tamamlanan güvenlik seti ile birlikte kampüs içi yeni giriş çıkış noktaları belirlendi. Tıp Fakültesi ve Merkezi Derslikler arası ile kampüs dışında yapılan yeni KYK erkek yurdunun olduğu bölgeye yeni güvenlik noktaları eklenerek, toplam iki güvenlik noktası böylelikle dörde yükseltildi. Giriş ve çıkışlar kontroller eşliğinde olurken, kampüs içi ring sistemi faaliyete geçirilecek.
ADÜ Merkez Kampüs giriş ve çıkışlarında güvenliği artırmak amacıyla yeni güvenlik noktaları eklendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, “Kampüsü emniyete alarak, giriş ve çıkışların denetiminde güvenliği artırmak adına ayrıca aydınlatma ve kamera sistemlerini de çoğalttık. Kampüsü ayıran güvenlik setinin haricinde Üniversitemizin çevresindeki sınırları, panel tellerle 1650 metre uzunluğunda çit ile çevrilerek güvenliği daha da perçinlemiş olduk” dedi.
ADÜ Merkez Kampüs Yerleşkesi’nin, 1.142.706 m2 açık alan üzerinde yer alan 264.800 m2 kapalı alanda eğitim-öğretim hizmetleri verdiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, “Eğitim-öğretim döneminde Merkez Kampüs’teki fakülte ve meslek yüksekokullarında yaklaşık 26 bin öğrenciye, 1092 akademik personel, 1360 idari personel, 4-b kadrosunda 311, 4-d kadrosunda 1.114 sürekli işçi olmak üzere toplamda 3877 çalışanla hizmet veriyoruz. Merkez kampüsümüzde yer alan KYK’ya bağlı kız öğrenci yurdunda da 3000 kişilik konaklama ile birlikte onların da güvenlikleri Üniversitemiz sorumlulukları içinde yer almaktadır. Merkez yerleşkemiz dışında aynı zamanda Aydın ve ilçeleri dışında çevre illerden de gelen hastalara hizmet veren ADÜ Hastanesinin de yer alması nedeni ile günlük (hafta içi) 3.800 hasta, 1 haftada 19.000 hasta, 1 ayda 80.000 hasta, 1 yılda ise ortalama 960.000 hasta gelmektedir. Gelen hastaların çoğunlukla 2-3 kişi refakatçi ile geldiği düşünüldüğünde, Üniversitemiz Hastanesine gelen kişi sayısı 2 milyonu geçmektedir” dedi.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi kampüsü içerisindeki stratejik önem arz eden tüm alanlar ile eğitim binaları, sosyal tesisler, idari binalar, kütüphane, otoparklar ile personel ve öğrencilerin hareket yoğunluğu fazla olan yollara, kampüs alanı üzerindeki çeşitli noktalara ve çevre duvarı kenarında bulunan direklere Bilgi İşlem Daire Başkanlığı koordinesinde kameralar monte edildi. Mevcut kameralara ilave olarak toplam 119 adet yüksek çözünürlüklü kameralar monte edilerek kameraların izlenebilmesi, görüntü kaydı yapılması, kayıtların saklanması ve gizliliğinin korunması amacıyla Rektörlük binasında oluşturulan kamera izleme merkezinde tüm kampüs izlenebilir hale getirildi.
“Kamera Güvenlik Sistemi” projesinin devamındaki “Kapı Geçiş Sistemi”nin de devreye alınmasıyla birlikte, Merkez Kampüs’e giriş-çıkış 4 farklı noktadan yapılabilecek. “Merkez Kampüs Ana Girişi” yaya ve araç trafiğine açık, “Öğrenci Yaşam Merkezi Girişi” yaya trafiğine açık, “Yurtlar Bölgesi Girişi” yaya ve araç trafiğine açık, “Batı Girişi (Uygulama Oteli Girişi)” ise yaya ve araç trafiğine açık hale getirilecek.
“Kamera Güvenlik Sistemi” projesi ile geniş kapsamlı video analiz teknolojileri ile plaka tanıma, kişi/araç sayma, yüz tanıma, kayıp/fazla nesne algılama, giriş-çıkış kontrol destek sistemleri, sınır/özel bölge ihlalleri tespiti ve kampüs sahalarındaki hareketlilikler üzerinde geniş kapsamlı raporlama ve anlık ihbar sistemleri yer alıyor. Sistem önümüzdeki yıllarda tüm yerleşkelere yaygınlaştırılarak diğer yerleşkelerin aynı anda merkez kampüs güvenliği tarafından da izlenebilirliği sağlanacak.
Kampüs içi huzur ve güvenliğin önemine değinen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi olarak hem öğrencilerimizin hem de çalışanlarımızın güvenliğini en üst düzeyde sağlamak amacıyla bu projeyi tamamladık. Kampüsümüzdeki tüm kritik alanları ve sosyal yaşam alanlarını kapsayan güvenlik tedbirleri, kampüsümüzün her köşesini güvence altına alacak şekilde tasarlandı. Kampüsümüzün giriş ve çıkışlarında yapılan bu yenilikler hem eğitimin kalitesini hem de kampüs yaşamını daha verimli ve güvenli kılacaktır. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ‘Güvenli Kampüs’ uygulamalarının Üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. (MEHMET AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.