Takip Et
  • 30 Mart 2024, Cumartesi

AYDIN'DAN ... 4

Aydın, yaz aylarında meydana gelen arazi ve orman yangınlarının yanı sıra son zamanlarda çok sık yaşanan ev ve işyeri yangınları ile de gündeme geliyor.

2023’ün Ekim ayında Efeler Ata Mahallesi Gıda Çarşısı’nda yer alan bir ahşap atölyesinde, Kasım ayında yine aynı bölgede bulunan bir kargo firmasına ait şubenin deposunda, Aralık ayının son günlerinde Söke’de bir iş merkezinde yer alan imalathanede, 2024’ün ilk günlerinde Çine’de yer alan bir turşu fabrikası yangınlarda hasar gördü. Bu işyerlerinde çıkan yangınların mesai saatleri dışında gerçekleşmesi can kaybını önledi. Ev yangınlarında ise vatandaşlar bu kadar şanslı olamıyor.

Geçtiğimiz hafta Koçarlı’da sabaha karşı bir evde çıkan yangında evin sakinleri olayın Ramazan ayına ve sahura denk gelmesi nedeniyle yara almadan kurtuldular. Son olarak bugün Çine’de üç yaşında bir çocuk çakmakla oynarken çıkardığı yangın, büyümeden söndürüldü. Öte yandan, geçtiğimiz ay Yenipazar’da beş yaşında işitme engelli bir çocuk ve İncirliova’da 89 yaşında bir kadın ev yangınlarında kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

‘Kentsel yangın’ olarak adlandırılan bu olaylar, orman yangınları kadar geniş çaplı bir etki alanına sahip olmasa da AFAD’ın geçtiğimiz yıllarda hazırladığı Aydın İl Afet Risk Azaltma Planı’na göre; 2014-2020 yılları arasında Aydın’da 37 kişi bu nedenle hayatını kaybederken 161 milyon 200 bin liralık maddi zarara da neden oldu.

Yine bu rapora göre; Efeler’in eski yerleşim yerleri olan Zafer, Güzelhisar, Kurtuluş gibi dar sokaklı mahalleler yangına hassas bölge olarak adlandırılıyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.