Takip Et
  • 5 Ağustos 2023, Cumartesi

Aziz Nikolaos Kilisesi

Aziz Nikolaos Kilisesi, Aydın’ın Söke ilçesinde eski Rum yerleşkesi olan Gelebeç, şimdiki adıyla Güllübahçe’de yer almaktadır.

1821’de bölgede yaşayan Rumlar tarafından burada bulunan kilisenin üzerinde Aziz Nikolaos yani Noel Baba adına yaptırılmıştır. Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan kilisenin ardından Anadolu’da Noel Baba adına inşa edilen ikinci kilisedir.

Yapımında Priene Antik Kenti’nden getirilen mermer malzemeler de kullanılmıştır. Moloz taşlarla inşa edilen bina, çan kulesi ve kemiklik bölümlerinden oluşmaktadır. İyon başlık parçalarının görüldüğü doğu cephesinde tuğla ve ahşap hatıllara sıkça rastlanır. Kapı ve pencerelerde ise daha düzgün mermer parçalarının kullanıldığı görülmektedir. Bahçe duvarları, kemiklik ve çan kulesi inşasında da aynı malzemeler kullanılmıştır.

1922’de Rumların bölgeden ayrılması sonrası, mübadele ile yerleştirilen Türkler tarafından yapısı hiç bozulmadan yaklaşık 30 yıl cami olarak da kullanılmıştır. Bu dönemde kilisenin yapısına müdahale edilmemiştir.

Dikdörtgen bir planla inşa idilmiş olan kilisenin bahçesinde yer alan kemiklik (osteofilak) çukur oda şeklinde bir yapıdır. Hristiyan inancına göre burada kemikler toplanmaktadır. İnanışa göre; kilise bahçesindeki mezar alanlarının dolması durumunda yeni defnedilecek cenazelere yer açabilmek için daha önce gömülen cenazelere ait kemikler çıkarılır ve bu yapıda toplanırmış.

İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 20.05.1992 gün ve 2690 sayılı kararı ile kültür varlığı olarak tescili yapılmıştır. 1998’de de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiştir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.