Takip Et

İZMİR'DEKİ KİLİSELER

Aya Fotini Kilisesi

1922’deki Büyük İzmir Yangını sırasında yanmış ve harabeye dönmüş, sonrasında da tamamen yıkılmıştır. İzmir’in Konak ilçesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde o dönem Frenk Caddesi olarak adlandırılan bölgenin Yaladika (Mahmudiye) bölümünde deniz kıyısına 1658’de yapılmıştır. 1688 İzmir Depremi’nde hasar görmüş, 1690’da tekrar yapılmıştır. Zaman ilerleyince kıyı doldurulmuş ve yapı içeride kalmıştır. 1856’da kiliseye 33 metre yükseklikte bir çan kulesi dikilmiştir. Kulenin 33 metre yükseklikte yapılmasının nedeni Hz. İsa’nın 33 yaşında ölmesidir. Bir dönem metropolitik merkez de olan kiliseye şehrin en yüksek binası olduğu için 1892’de bir saat daha eklenmiştir.

St. Antonie Katolik Kilisesi

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde yer alır. Bina 1902’de yapılmış ve Papa Yardımcısı’nın da hazır bulunduğu törenle aynı yıl açılmıştır. Dikdörtgen planlı kilisenin yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülü olan yapının pencereleri ise gotik tarzda yapılmıştır. 1966 depreminde hasar görse de 1990’de onarılmış ve günümüze ulaşmıştır.

St. Helen Katolik Kilisesi

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 1800’lü yılların sonunda yapılmıştır. Bölgenin ilk Katolik Kilisesidir. Papaz Don Alfonso Vallery’in Katolik cemaatine tahsis edilmiş alana inşa edilmiştir. Yapının mimarı Raymond Pere, aynı zamanda Konak’ta bulunan Saat Kulesi’ni çizen kişidir. Pencereler, neogotik tarzda yapılmıştır, içeride ise vitraylar, kabartmalar ve mermer heykeller bulunmaktadır. Yer aldığı sokak Kilise Sokak olarak bilinmektedir.

St. Polycarp Kilisesi

İzmir’in Konak ilçesi Akdeniz Mahallesi’nde yer alır. İzmir’in en eski binalarından olan kilise, on iki havariden biri olan Aziz Yuhanna’nın öğrencisi ve İzmir Piskoposu St. Polycarp adına 1625’te Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle inşa edilmiştir. Yangında hasar gördükten sonra 1775’te Fransız Kralı XVI. Louis’nin de katkılarıyla restore edilmiştir. 1800’lü yılların sonunda kilisede yine çalışmalar yapılmış, Mimar Raymond Pere tarafından kiliseye St. Policarp’ın yaşamını anlatan freskler eklenmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.