Takip Et
  • 13 Ocak 2024, Cumartesi

İZMİR'DEKİ MÜZELER 9- İZMİR KADIN MÜZESİ

İzmir Kadın Müzesi, İzmir’in Konak ilçesi Akıncı Mahallesi’nde yer alır. 23 Ocak 2014’te açılmıştır. Butik bir müze olup nesneden çok insana odaklıdır. Alanında Türkiye’nin ilk örneklerindendir.

Müze için 1900’lü yılların başında hem Türklere hem de Yahudilere ev sahipliği yapan Basmane’nin Tilkilik bölgesindeki bir bina seçilmiştir. Üç kattan oluşan yapı, ‘’İzmir Evi’’ veya ‘’Etkileşim Evi’’ olarak adlandırılan Avrupa mimarisi ile geleneksel Türk mimarisinin bir arada kullanıldığı, cumbalı ev tipine örnektir.

Giriş katta, 1800’lerden kalma altın işlemeli kaftanlar, bindallılar, cepkenlerin yanı sıra Atatürk ve manevi kızı Nebile Hanım’ın Ankara Palas’taki düğünde dans ederken çekilen fotoğrafları bulunuyor. Bahçe bölümündeki bir bankta Nazım Hikmet Heykeli ile Halide Edip ve Afife Jale’nin maskı yer alır.

Öncü Kadınlar köşesinde alanında öncü Türk kadınlarının, merdivenin sağında ise İzmirli kadınların fotoğrafları bulunur. Koleksiyon Eserler Odası ise Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait eşya, bilgi, belge ve eser barındırır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.