Takip Et
  • 3 Şubat 2024, Cumartesi

İZMİR'DEKİ SİNAGOGLAR

Bet Hillel Sinagogu

İzmir’in Konak ilçesi Kemeraltı Çarşısı Havra Sokağı yakınlarında yer alır.

19. yüzyıl İzmir Yahudi cemaatinin önemli bilgilerinden Hayim ve oğlu Avraham Palaçi’nin aile evinde kurulmuştur. 25 yaşında din bilgini, 77 yaşında hahambaşı olan Hayim Palaçi’nin burada yazdığı 70’in üzerinde eser bulunmaktadır.

Ünü ülke sınırlarını aşan Palaçi, dönemin padişahı Abdülmecid tarafından ‘adaletten sorumlu din adamı nişanı’ ile de ödüllendirilmiştir.

 

Beit Israel Havrası

İzmir’in Konak ilçesi Karataş semtinde yer alır. 1900’lü yılların başında, dönemin padişahı II. Abdülhamit’in fermanı üzerine İzmir Valisi Sadrazam Kamil Paşa tarafından kurdurulmuştur.

Karataş’ta yaşayan Yahudilerin ibadetlerini yapabilmeleri için inşasına 1905’te başlanmış ve 1907’de ibadete açılmıştır. Kilise tarzı planlama ve İtalyan etkisi ile yapılmıştır. Girişi Mithatpaşa Caddesi’nde yer alan şehrin en büyük havrasının beş kapısı vardır. Yapının girişinde ‘şimal yıldızı’ motifi bulunur. Günümüzde de kullanılmaktadır.

 

Portekiz Sinagogu

İzmir’in Konak ilçesi Kemaraltı Havra Sokağı’nda yer alır. 1569’da Afrika ve Venedik’ten gelen Portekizliler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. 17. yüzyılda İzmir’in en büyük sinagogu olduğu bilinmektedir. İlerleyen yıllarda İzmirli tarikat lideri Sabetay Sevi’nin kendini mesih olarak ilan etmesi üzerine yaşanan olaylardan etkilenmiştir. Başta Sabetay hareketine karşı olsa da sinagoga kapılar kırılarak girilmesi ve hahamların kovulması sonrası Sabetay ve taraftarlarının merkezi olmuştur. Yapı, 1976’daki Büyük İzmir Yangını sonrası kullanılamaz hale gelmiştir.

 

Şalom (Aydınlılar) Havrası

İzmir’in Konak ilçesi Kemeraltı Havra Sokağında yer alır. 1500’lü yıllarda yapıldığı, 1841’deki yangında hasar görünce restore edildiği bilinmektedir. Başta merkezi planlı inşa edilmiş, sonra kilise tarzı planlamaya dönüştürülmüştür. Zemin kat yığma taştan yapılmıştır. Üst kat ve tavan döşemeleri ile çatısı ise ahşap malzemelerden yapılmıştır.

Günümüzde faal değildir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.