Takip Et
  • 4 Mayıs 2024, Cumartesi

AYDIN'DAN ... 9

İlkbahar mevsiminin son ayı olan Mayıs’ın ilk günlerinde ülke genelinde şiddetli yağışlar devam ediyor. Aydın’da etkili olan yağışların yanı sıra hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin oldukça altında seyrediyor. Ayrıca, tüm kış beklenen yağışların yaz yaklaşırken gelmesi çiftçileri de zor durumda bıraktı. Kısa bir süre öncesine kadar çiftçiyi tedirgin eden kuraklık endişesi sona erse de bu kez kontrol edilemeyen yağmur tarım arazilerini su altında bıraktı. Ege bölgesinde şiddetli yağışlarla birlikte mayıs ayında görülen dolu yağışı da çiçek açmaya ve hatta meyve vermeye başlayan ağaçlara da zarar verdi.

Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliklerinin etkileri dünyanın çeşitli bölgelerinde görülüyor. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2021 İklim Değişikliği Raporu’na göre; 2100 yılına kadar küresel yüzey sıcaklığında 1,5 ile 2,0 derece arasında artış bekleniyor. Her bir derece artış için ekstrem sıcaklıklardan kaynaklı tarımsal ve ekolojik kuraklıkların giderek artacağı ve günlük aşırı yağış olaylarının yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

İnsan faaliyetleri kaynaklı yaşanan bu iklim değişikliklerinin sonucu olarak gelecekte insan yaşamı tehlike altına girecek. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.