Takip Et
  • 4 Ağustos 2023, Cuma

Ahmet Gazi Cami

Aydın’ın Çine ilçesi Eskiçine Mahallesi’nde bulunmaktadır. Yapımı hakkında ayrıntılı bilgi bulunmasa da 1308 yılında Menteşeoğlu Orhan Bey döneminde oğlu Hızır Bey tarafından inşa ettirildiği düşünülmektedir. 14. yüzyılın ikinci yarısında ise Menteşeoğlu İbrahim Bey’in oğlu Ahmet Gazi tarafından iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.

Aydın’da bulunan en eski camilerden biri olan Ahmet Gazi Cami, aynı zamanda döneminin en geniş kubbeli camisidir ve bu nedenle Ulu Cami olarak da bilinir. 400 metrekarelik bir alanda, kare planlı olarak inşa edilmiştir ve duvar kalınlığı 1.70 metredir. Kesme moloz taşlardan yapılan cami, Anadolu Beylikler Dönemi’nin mimari özelliklerini taşımaktadır.

Dışarıda son cemaat bölümü yapısı yoktur. Kubbesi, kasnak üzerinde iki kademeli ve on iki kenarlı yapılmıştır. Biri doğuda, diğeri ise kuzeyde olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Yapıldığı dönemde doğu kısmında bulunan merdiven minare yıkılmıştır. Cami’nin ahşap oyma minberi, kündekari geçmeler halinde yerleştirilmiştir.

Caminin avlusunda bir de türbe bulunmaktadır. Ahi Bayram Türbesi’nin Ahmet Gazi döneminde yapıldığı düşünülmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.