Takip Et
  • 29 Temmuz 2023, Cumartesi

AYDIN'DAKİ KERVANSARAYLAR

ÖKÜZ MEHMET PAŞA KERVANSARAYI

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, iskele yakınlarında bulunmaktadır. 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Başta kale olarak inşa edilmiş, sonrasında han olarak kullanılmaya başlanmıştır ve bu nedenle Kurşunlu Han adıyla da bilinmektedir.

İç kale benzeri bir yapıda olan kervansaray, etrafı odalarla çevrili geniş bir avluya sahiptir. Kalın ve yüksek duvarlarla çevrelenen bu avlunun iki yanında revaklı kapalı mekân yer almaktadır. Moloz ve devşirme taş malzeme kullanılarak inşa edilen handa bulunan ev, mahzen, oda, hamam, han, cami, mektep, çarşı, fırın, kahvehane, dükkân ve değirmen yapılarından yalnızca cami, han ve hamam günümüze sağlam ulaşmıştır. Evliya Çelebi, Seyahatnâme’de avlunun ortasında bir şadırvan ve üzerinde de bir mescit bulunduğunu aktarmıştır.

İLYAS BEY KERVANSARAYI

Aydın’ın Didim ilçesinde, Balat Köyü yakınlarında bulunmaktadır. 15. yüzyılda Menteşeoğlu İlyas Bey tarafından, Milet Antik Kenti’ndeki tiyatronun önüne inşa ettirilmiştir.

Küçük bir avlu ve çevresindeki tonozlu, kapalı mekanlardan oluşmaktadır. Girişi doğu cephesinden olan kervansarayın bu kapısının karşısında hayvanlar için ahırlar da yer almaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.