Takip Et

AYDIN'DAKİ ANTİK KENTLER 8- GERGA

"Karia’da Gizemli Köy"

Aydın’ın Çine ilçesi Alabayır ve Kırksakallar mahalleri yakınlarındaki Dikilitaş Mevkii’nde yer alan Gerga, Alabanda Antik Kenti’nin de 13 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır. 2 bin 600 yıllık olduğu değerlendirilen kentte arkaik dönem ve Roma dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır. Ayrıca Gerga, Karia kültürünü yansıtan önemli merkezlerden biridir.

*

Yerleşim alanının bazı noktalarında bulunan dikdörtgen biçimindeki yapılar ve bu yapılara kazılmış olan yunus figürleri, bu yapıların su sarnıcı olduğunu düşündürmektedir. Ötr yandan, Gerga’da Hellen kültürünün izlerine rastlanmaz. Yapılar incelendiğinde, tipik Karia ve Leleg yapı stili görülür, sur duvarları ise tipik Karia stilindedir. Günümüzde ayakta olan ve tapınak olarak nitelendirilebilecek yapı nedeniyle Gerga adının bir tanrıya ait olabileceği düşünülüyor.

*

Kent hakkında ilk bilgilere Fransız araştırmacı A. Laumonier’in Les Cultes Indigenes en Car’de yer alan gezi yazılarında ulaşıyoruz. 20. yüzyılın ilk yarısında kentte incelemelerde bulunan Laumonier, bölgedeki yapılarda yaklaşık 29 kez GERGA -kimi bölgelerde ise Gerga’nın köyü anlamına gelen GERGAKOME- ismine rastladığını anlatıyor. Fransız araştırmacı ayrıca bölgedeki arkaik yapı ve Roma dönemine tarihlenen anıtlar arasındaki ilginç karşıtlıktan da söz ediyor.

*

Yüzyıllar önce Fransızlar tarafında keşfedilse ve yıllardır defineciler tarafından kaçak kazılar yapılsa da kentte bilimsel yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları Eylül 2020’de başladı. Bölgedeki kazı çalışmalarını Adnan Menderes Üniversitesi heyeti yürütüyor. Bölgedeki bazı kaya bloklarda da rastlanan ‘Gerga’ adının bir kente mi yoksa tanrıya mı ait olduğunun çalışmalar sonucunda anlaşılması bekleniyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.