Takip Et
  • 26 Kasım 2023, Pazar

İZMİR’DEKİ MÜZELER 4- KEY MUSEUM

İzmir’in Torbalı ilçesinde 2015’te Murat ve Selim Özgörkey kardeşler tarafından açılmıştır. Türkiye’nin en kapsamlı klasik otomobil ve motosiklet müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Koleksiyonunda 76 otomobil ve 49 motosiklet barındıran müze, yedi bin m2 alana kurulmuştur. Müzenin koleksiyonunda Mercedes, BMW, Porsche, Cadillac ve Ford markalarının ilk modelleri ile yüzlerce otomobil kaput amblemi, 1900’lü yılların başından ortalarına kadar toplanmış orijinal ekipmanlarla oluşturulan bir benzin istasyonu da görmek mümkündür.

Murat Özgörkey’in kibrit kutusu ile başlayan koleksiyonerliği ve kardeşi ralli pilotluğu da yapan Selim Özgörkey’in motor sporları tutkusunun bir araya gelmesiyle 2000’in başlarında parça biriktirmeye başlamışlar ve koleksiyonlarını her geçene gün daha da büyütmüşlerdir.

Müzeyi benzer örneklerinde ayıran en önemli özelliği, ‘’Nuts and Bolts Restoration’’ olarak adlandırılan restorasyon işlemidir. Bu yöntemde otomobil, en küçük parçalarına kadar sökülerek yenilenir ve fabrikadan ilk çıktığı hale getirilir. Bu sayede müzedeki motosiklet ve otomobiller kondisyonunu ve çalışır durumunu muhafaza etmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.