Takip Et
  • 8 Temmuz 2023, Cumartesi

AYDIN'DAKİ KALELER 2- CİHANOĞLU KULESİ

Cihanoğlu Kulesi, Aydın’ın Koçarlı ilçesinde bulunmaktadır. Kulenin 1760’lı yıllarda yapıldığı bilinmektedir. Cihanoğulları Beyliği’ni baskınlardan korumak için yaptırılmış olan kule, önceleri konakla bağlantılıyken 1948’deki yangında konağın yanıp yıkılması ile tek kalmıştır. 19. yüzyıl başında birtakım değişiklikler yapılmış, hamam ve teras eklenmiş, stuko kaplama alçı süsler yapılmıştır. 20. yüzyılın başlarında ise hamam olarak işletilmek üzere kiraya verilmiştir.

Bir rivayete göre; Kanuni Sultan Süleyman bir sefer sırasında bu bölgede konaklamıştır ve bu sırada bölgede bulunan Aşiret Reisi Mehmet Bey’in çadırında bir çocuk dünyaya gelmiştir. Bu haberi duyan Kanuni Sultan Süleyman, uğur getireceğine inanarak çocuğa Cihan adını vermiştir. Sefer dönüşünde ise aileye Çine Çayı ve Sarıçay arasında kalan bölgedeki büyük bir araziyi bağışlamıştır.

Cihanoğlu Kulesi ve Konağı’nın restorasyon ve röleve projesi ile ilgili çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Yatırım Programı dahilinde 2023'ün ilk aylarında başlayacağı duyurulmuştu. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.