Takip Et
  • 23 Eylül 2023, Cumartesi

AYDINLI TANINMIŞ İSİMLER 1

Hidayet Sayın

1929’da Aydın’da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Aydın’da çocuk doktoru olarak görev yapmıştır. Kırsal-köy yaşamını anlattığı tiyatrolarla biline Sayın’ın oyunlarının yanı sıra hikâye, roman ve masal türünde de eserleri bulunmaktadır.

*

İsmet Sezgin

1928’de Aydın’da doğan Sezgin, ‘’İsmet Abi’’ olarak tanınır. Aydın Milletvekilliği, Aydın Belediye Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, TBMM Başkanlığı gibi birçok görevde yer almıştır.

*

Mahmut Esat Bozkurt

1892’de Kuşadası’nda dünyaya gelen Bozkurt, İstanbul Hukuk Mektebi’ni bitirdikten sonra Lozan’da eğitim görmüştür. İzmir Milletvekilliği ve Adalet Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Bozkurt-Lotus Davası’nda Lahey Adalet Divanı’nda Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmiştir. Bu davadaki başarısı nedeniyle Atatürk tarafından kendisine Bozkurt soyadı verilmiştir.

*

Mazhar Germen

1884’te Aydın’da dünyaya gelmiştir. TBMM’de 8 dönem milletvekilliği ve Ali Fethi Okyar hükumetinde Sağlık Bakanlığı yapmıştır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.