Takip Et
  • 20 Mayıs 2023, Cumartesi

AYDIN'DAKİ ANTİK KENTLER 15- TEPECİK HÖYÜĞÜ

Tepecik Höyüğü, Büyük Menderes’in güneyinde, Çine Çayı’nın doğusunda, Karakollar Mahallesi’nin güneybatısında ve Çine Ovası sınırları içerisinde yer almaktadır.

Höyük, 120x40 metre genişliğinde ve 9 metre yüksekliğindedir. Höyük’te Geç Neolitik Dönem, Kalkolitik Çağ, Geç Tunç Çağı ve Helenistik-Roma döneminde de yaşam olduğu bilinmektedir. Tepenin batı kısmında ise kuzey- güney yönlü uzanan yaklaşık 55 metre uzunluğundaki sur duvarları bulunmaktadır.

*

Bölgedeki kazı çalışmaları 2004’te başlamıştır. Kazı başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel yürütmektedir. Çalışmalar süresince bölgede, 7500 yıl öncesine uzanan yaşam izlerine rastlanmış, 3 bin 500 yıllık bir seramik fırın da bulunmuştur.

Günel’in yürüttüğü çalışmalarda kentte bulunan depo yapısında Hitit İmparatorluk Dönemi’ne ait Luwi hiyeroglifli bir mühür bulunmuştur. Mühürdeki ‘tarkasna’ adı Batı Anadolu’da Arzawa/Mira topraklarının kralı ‘Tarkasnawa’ ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca bu depoda tipik Anadolu kapları ve Miken boya bezeli çömlekler de bulunmuştur. Pithos ve toprak mezarlar ise ölü gömme geleneği olduğunu göstermektedir. Mezarlarda bulunan iskeletler Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde, obsidyen ve çakmak taşı ile yapıldığı tespit edilen aletler ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Prehistorya Bölümü’nde incelenmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.