Takip Et

İZMİR'DEKİ MÜZELER 10- LATİFE HANIM KÖŞKÜ ANI EVİ MÜZESİ

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Latife Hanım Mahallesi’ndeki Doç. Dr. Bahriye Üçok Bulvarı üzerinde yer alır. Yaklaşık üç bin metrekare alana sahip olan yapının 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Mustafa Kemal’in eşi Latife Hanım’ın mensubu olduğu Uşakizade ailesine ait olan köşk, aynı zamanda annesi Zübeyde Hanım’ın yaşamının son günlerini geçirdiği yerdir. 1922’nin son aylarında İzmir’e getirilen Zübeyde Hanım, demiryolu yakınlarındaki bu köşke yerleştirilmiştir. Latife Hanım’ın ömrünün son günlerinde bu köşkte ağırladığı Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923’te yaşamını yitirmiştir. Köşk, 2005’te Karşıyaka Belediyesi tarafından kamulaştırılmış, 2007’de restorasyon için çalışmalara başlanmış, 2008’de de anı evi olarak ziyarete açılmıştır.

Müzede, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’ın balmumu heykellerinin yanı sıra satın alma ya da bağış yoluyla müzeye kazandırılmış döneme ait eserler de bulunmaktadır.

30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası hasar gören bina tadilat ve restorasyon çalışmaları nedeniyle halen kapalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.