Takip Et

AYDIN'DAKİ ANTİK KENTLER 16 - TRALLEIS

Tralleis Antik Kenti, Aydın’ın kuzeyindeki Topyatağı mevkiinde, şehir merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta ve Kestane (Messogis) Dağları’nın güney yamacındaki plato üzerinde bulunmaktadır. Kent, Argoslular ve Trakyalı Tralleisliler tarafından Dor göçleri sonrası MÖ 13. yüzyılda kurulmuştur. Kentin adı, Luwi kökenli Tralla sözcüğü ve Helen dilinde ‘-lılar halkı’ anlamındaki ‘–eis’ ekinin birleşimiyle oluşmuştur ve ‘Tralla kentinin halkı’ anlamına gelmektedir.

*

Arsenal, Agora, Gymnasium, Stadion, Latrina, surlar, mezarlar, tiyatro, hamam ve şapel kentten günümüze ulaşan eserlerden bazılarıdır. Bu eserlerin büyük bir bölümü, Roma ve Bizans dönemlerinde inşa edilmiştir. Ayrıca İlk Çağ’da üretilen deriler ve kırmızı çömlekler ile ün kazanan kent, heykeltıraşlık ve süsleme sanatında da gelişme göstermiştir. Ayasofya Kilisesi’nin mimarlarından biri olan matematikçi Anthemius da Tralleislidir.

Tralleis’in tarihi, Kalkolitik Çağ’a kadar uzansa da antik dönem tarihçilerinden Heredotos ve Thukydides’in eserlerinde bu kentin adı bulunmamaktadır ve ilk kez Ksenophon’un eserlerinde bahsi geçmektedir.

*

SEİKİLOS’UN ŞARKISI

Dünyanın bilinen ilk notalı müziği de yine bu topraklardan.

Dünyanın en eski şarkısı olan 3400 yıllık Hurri İlahisi’nden sonra gelen Seikilos’un bu eseri, en eski ikinci şarkı olarak da geçiyor. Seikilos’un bu eserini eşi Euterpe’ye yazdığı ihtimali üzerinde duruluyor.

İlk olarak 1882-1883 yıllarında Aydın-İzmir Demiryolu inşaatı sırasında keşfedilen yapıt, firma yetkilisi Edward Pusser’in özel koleksiyonuna eklendi ve sonrasında İzmir Buca’da yaşayan Pusser’in avukatının koleksiyonuna geçti. 1919-1922’de İzmir’in işgali süresince Almanya Konsolosluğu tarafından koruma altına alınan eser, daha sonra konsolosluğun avukatı Williem Daniels tarafından önce İstanbul’a oradan da İsveç Stockholm’e götürüldü. 1966’da Danimarka Millî Müzesi tarafından satın alınan bu eser halen Kopenhag’ta bu müzede sergilenmekte.

Seikilos Yazıtı’nın Kopenhag’tan Türkiye’ye geri getirilmesi için dönem dönem çalışmalar yürütüldüğü belirtilse de henüz somut bir sonuç alınmış değil.

Yazıtta yer alan şarkının sözleri ise şu şekilde:

‘‘Yaşadığın müddetçe parılda

Hiçbir şeyin seni üzmesine izin verme

Çünkü hayat çok kısa

Ve her şey yenik düşüyor zaman’’

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.