Takip Et
  • 1 Temmuz 2023, Cumartesi

AYDIN'DAKİ ŞEHİTLİKLER 4

SAVUCA ŞEHİTLİĞİ

Aydın’ın Söke ilçesi Savuca Mahallesi’nde bulunmaktadır. 1925’te 6 şehit için inşa edilen Savuca Şehitliği, Söke Müftüsü’nün vasiyeti üzerine yapılmıştır ve Müftü Mezarlığı olarak da anılır. ‘46. Süvari Alayı ve 51. Er Eğitim Alayı’nın şehitleri burada yatmaktadır.’ yazılı şehitlik, 1968’deki restorasyon sonrası bugünkü halini almıştır.

ERBEYLİ (İLK KURŞUN) ŞEHİTLİĞİ VE ABİDESİ

Aydın’nın İncirliova ilçesinde bulunmaktadır. 21 Haziran1919’da inşa edilmiştir. Yunanlılar tarafından şehit edilen 72 şehit anısına yaptırılan anıtın üzerinde ´Arkadaş Anayurda saldıranlara ilk kurşun atan yiğitleri unutma, o yiğitler ki bu koşuğu okuyarak yurda canlarını armağan ettiler; Öz Türk olan yağınına baş eğmez Özgürlüksüz Türk´e ülke gerekmez´ ifadeleri yer almaktadır. Bakırköylü Teğmen Kadri Bey’in 20-21 Haziran 1919 gecesi Erbeyli’de Yunan güçlerine kayıp yaşatması sonrası Yunanlılar intikam için silahsız vatandaşları şehit etmiştir.

GÖZPINAR ŞEHİTLİĞİ

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan Gözpınar Şehitliği, 22 Ağustos 1922’de Kuşadası’nda kurşuna dizilmiş 44 şehit için yaptırılmıştır. Araplı olarak bilinen köyün adı bu katliam sonrası Gözpınar olarak değiştirilmiştir.

KANLIBAHÇE ŞEHİTLİK ABİDESİ

Aydın’ın Germencik ilçesinde bulunmaktadır. Kanlıbahçe’de onlarca insan katledilmiş, yalnızca üç çocuk sağ kurtulmuştur. 4-5 Eylül 1922 sonrası milis kuvvetlerine karşı bozguna uğrayan ve İzmir’e kaçan Yunan askerleri evlerde ve bahçelerde gizlenmiş olan yüze yakın ahaliyi kasabadan toplamış ve Koç Kuyusu denen yerde bir kısmını damın duvar önüne dizerek, yaylım ateşiyle taramış, bir kısmını da süngülemiştir. Geri kalanları incir damının içine doldurarak önce tüfeklerle ateş etmiş sonrasında da üzerlerine bomba atmışlardır. Şehitlerin kanları bahçe içine akmış ve bahçeyi kırmızıya boyamıştır. Bu nedenle bu bölgeye Kanlı Bahçe denmiştir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.