Takip Et
  • 18 Şubat 2024, Pazar

İZMİR'DEKİ ÇEŞME VE SEBİLLER

Dönertaş Sebili

İzmir’in Konak ilçesi Anafartalar Caddesi’nde yer alır. 1814’te Osmanzade Seyit İbrahim Rahmi tarafından yaptırılmıştır. Adını, köşesinde dönen sütundan alır. Dikdörtgen planlı sebil, kesme taştan yapılmıştır ve kubbesi alaturka kiremitle kaplıdır. Sebilin iki köşesinde birer pencere yer alır ve bu pencerelerin arasında dönen mermer kaplı sütunda bitki motifleri yer alır. Osmanlı Dönemi’nde su ve şerbet dağıtımında kullanılmış olsa da günümüzde faal değildir.

 

 

Mermerli Çeşme (Ahmet Ağa Çeşmesi)

İzmir’in Urla ilçesinde yer alır. 1945-1946 yılları arasında Ahmet Ağa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Çeşme, 1923’te Cumhuriyet’in ilanı sonrası belediye tarafından İstiklal Abidesi’ne dönüştürülerek orijinal halinden uzaklaşmış ve bir anıt haline gelmiştir. Dikdörtgen planlı çeşmenin kaidesi piramit yapıdadır. Günümüzde çeşme üzerindeki blokta bir bayrak direği de bulunmaktadır.

 

Tire Hafsa Hatun Çeşmesi

İzmir’in Tire ilçesinde yer alır. 17. yüzyılda Hafsa Hatun tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Moloz taş ve tuğlalardan yapılmıştır. Çeşmenin taşı, Hellenistik Dönem lahit özelliği göstermektedir. Çeşme, günümüzde faal değildir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.