Takip Et
  • 21 Ekim 2023, Cumartesi

İZMİR'DEKİ ANTİK KENTLER 6- KLAZOMENAİ

İzmir’in Urla ilçesinde, İzmir Körfezi’nin güney kıyısında yer almaktadır. On iki İon kentinden biridir. Kentin bir bölümü, eski Urla Kemik Hastanesi’nin de bulunduğu Karantina Adası üzerinde yer almaktadır. Güzelbahçe’nin de eski adı olan Kilizman’ın da bu antik kentten geldiği düşünülmektedir.

Şehir, Limantepe’den Cankurtaran ve Ayyıldız Tepeleri’ne uzanmaktadır. Tarihi MÖ 4000’e uzanan Limantepe bölümü, 1950’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından keşfedilmiş, 1979’da ise Arkeolog Prof. Dr. Güven Bakır yörede çalışmalara başlamıştır. 1980’den sonra ise kazı çalışmalarını Hayat Erkanal yürütmüştür. Çalışmalar sonucu bölgede Kalkolitik Çağ ile Arkaik Dönem, Geç Tunç Çağı ve Erken Tunç Çağı izlerine rastlanmıştır. MÖ 6. yüzyılda Lidya saldırısı sonrası Atina’ya bağlı kalan şehir, Peleponnes Savaşı sırasında isyan etmiş, MÖ 387’de ise Perslerin işgaline uğramıştır.

Ege Bölgesi sahil şeridinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ayrıca ‘‘Koridorlu ev’’ adı verilen saray yapısı ile şehir suruna da ulaşılmıştır. Kentin en önemli özelliklerinde biri ise MÖ 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen zeytinyağın işliğidir. Havanlar ve öğütme taşları ile işlik, 2600 yıl önce bölgede büyük ölçekte zeytinyağı üretimi ve hatta ihracatı yapıldığını kanıtlar niteliktedir. Çalışmalar sonucu ulaşılan toprak lahit ve cenaze eşyaları British Museum’da sergilenmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.