Takip Et
  • 13 Nisan 2024, Cumartesi

AYDIN'DAN ... 6

Türkiye’de ölümlü trafik kazası sayısı her geçen gün artıyor. Ölümlü kazaların yarısından fazlasının tek taraflı kazalardan oluştuğu bilinirken bunların içinde ise motosiklet ve traktörlerin karıştığı kazalar önemli bir yer tutuyor.

Toplumun büyük bölümünün tarım ve hayvancılık ile uğraştığı Türkiye’de hemen hemen her çiftçi traktör kullanıyor ve neredeyse her gün ölümlü bir traktör kazası haberi geliyor. Traktör kazalarının büyük çoğunluğunun sürücü kaynaklı olduğu açıklanırken nedenleri arasında yetersiz bilgilendirme, kırsalda arazi planı bulunmaması, kullanım ömrünü tüketmiş araçların kullanılmaya devam edilmesi ve araç muayenelerinin takip edilememesi, ehliyetsiz araç kullanımı sayılabilir. Ayrıca bazı traktör ve römork kazaları, sürücünün yanı sıra yanında bulunan ailesi veya çocuklarının da ölümüne sebebiyet verebiliyor. Geçtiğimiz aylarda Aydın’ın İncirliova, Koçarlı, Germencik ve Çine gibi ilçelerinde de birçok çiftçi bu nedenle hayatını kaybetti.

Öte yandan motosiklet, otomobilin ardından en çok kazaya karışan araç olarak karşımıza çıkıyor. Aydın’da son olarak geçtiğimiz gün Bozdoğan’da bir kişi bu nedenle yaşamını yitirdi. Motosiklet kazalarına karışanların çoğunun 18 yaşın altında olduğu gözlenirken ehliyetsiz araç kullanımı ile trafikte özellikle hız kurallarının göz ardı edilmesi bu kazaların nedenleri olarak gösteriliyor.

Son olarak, 9 günlük bayram tatili 14 Nisan Pazar günü sona erecek. Bu süreçte olağanın çok üzerinde kişi trafiğe çıktı ve buna bağlı olarak trafik kazalarında da artış yaşandı. Yalnızca tatilin ilk günü 9 kişinin hayatını kaybettiği ve binin üzerinde kişinin yaralandığı açıklandı. Tatilin sonuna doğru yaklaşırken ölü sayısının 50’nin üzerinde olduğu, yaralı sayısının ise on bine yaklaştığı bildirilse de 9 günlük bayram tatilinin toplam bilançosu henüz açıklanmadı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.