Takip Et
  • 4 Ekim 2024, Cuma 09:12

Söke’de bayrak krizi büyüyor, istifalara neden oldu

Aydın’ın Söke ilçesinde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye ile mahalle muhtarları arasında yaşanan Türk bayrağı krizi, ilçede büyük bir tartışmaya neden oldu. İlçe sakinleri arasında da tepki toplayan bu kriz, muhtarların eskiyen Türk bayraklarını yenilemek için belediyeye yaptığı başvuruların olumsuz sonuçlanmasıyla patlak verdi.

Muhtarlık binalarında yıpranmış bayrakların değiştirilmesi amacıyla Söke Belediyesi'ne başvuran muhtarlar, belediyeden "tasarruf tedbirleri" kapsamında bayrak alımının yapılamayacağı yanıtını aldı. Bu durum, muhtarların sert tepkisine yol açtı. Muhtarlar, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'na göre yıpranmış bayrakların kullanılmasının suç teşkil ettiğini belirterek, "Yıllar önce Söke Belediyesi tarafından yapılan muhtarlık binalarının bakımı da belediyeye ait iken, bayrağımıza sahip çıkmamasına anlam veremiyoruz," ifadelerini kullandılar.

Tuzburgazı Mahalle Muhtarı Mutlu Akıllı, 23 Nisan'da belediyeden bayrak talep ettiğini ancak ellerinde olmadığını söylediklerini belirtti. Akıllı, "Söke Belediyesi verdiği hiçbir sözü yerine getirmedi. Hizmet konusunda sınıfta kaldılar. Nasıl olur da muhtarlıklara verilmek üzere Türk bayrağı olmaz? Yazıklar olsun sizin tasarruf tedbirlerinize!" dedi.

Atatürk Mahalle Muhtarı Arda Canbul ise belediyeye üç kez başvurduğunu ancak her seferinde olumsuz yanıt aldığını söyledi. Canbul, "Her defasında kendi cebimden ödeyip bayrak aldım. Türk bayrağının tasarrufu olmamalı," şeklinde konuştu.

Yenikent Mahalle Muhtarı Mehmet Dikici de benzer bir durum yaşadığını belirterek, "Üç ay önce bayrak talebinde bulundum. O günden beri ne bayrak var, ne de yetkililerden bir geri dönüş" dedi.

İSTİFALARA NEDEN OLDU

Muhtarlar, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Çıtak'ın kendilerini yalnız bıraktığını öne sürerek tepki gösterdiler. Çıtak’ın, "Belediyemizin ilgili birimleri muhtarlarımızla sürekli diyalog halinde," şeklindeki açıklamalarını eleştiren muhtarlar, "Bizi yalanladı. Bizim yanımızda olması gereken dernek başkanı koltuğunu koruma derdinde" ifadelerini kullandılar.

Tuzburgazı Mahalle Muhtarı Mutlu Akıllı, Atatürk Mahalle Muhtarı Arda Canbul, Yenikent Mahalle Muhtarı Mehmet Dikici, Doğanbey Mahalle Muhtarı Serdar Sarıkurt ve Yenicami Mahalle Muhtarı Hüseyin Yörük, dernek başkanı ile çalışmak istemediklerini belirterek Muhtarlar Derneği’nden istifa ettiklerini duyurdular.

Bu gelişmelerle birlikte, Söke Belediyesi ve muhtarlar arasında başlayan bayrak krizinin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.