Takip Et
  • 30 Eylül 2024, Pazartesi 14:30

Çocuklara Dikkat! DEHB en yaygın psikiyatrik tanılardan biri

Kuşadası ADA Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkez’inde anne babalar için düzenlenen Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) eğitimi yoğun ilgi gördü. Psikolog Hazal Sansür ve Psikolog Ezgi Çiçek ücretsiz eğitimlerinin süreceğini söyledi.

Bir süre önce hizmet vermeye başlayan ADA Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkez’inde ücretsiz eğitimler büyük ilgi görüyor. Anne babalara yönelik Eğitmen Psikolog Hazal Sansür’ün önderliğinde, Psikolog Ezgi Çiçek, Stajyer Psikolog Almira Yıldırım ile Stajyer Psikolojik Danışman Mine Coşkun’un katılımıyla düzenlenen eğitimde, günümüzde en yaygın psikiyatrik tanılardan biri olan Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile ilgili bilgi verildi.

ERKEKLERDE KIZLARDAN DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kalabalık bir anne baba topluluğunun katıldığı eğitimde konuşan Psikolog Hazal Sansür, DEHB’in beyindeki bazı kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle oluşan bir nörogelişimsel bozukluk olduğunu söyledi. Günümüzde en yaygın psikiyatrik tanılardan biri olduğuna dikkat çeken Sansür, “DEHB olan çocukların dikkat süreleri kısa ve odaklanma güçleri düşük olduğu için hiperaktivite belirtileri de gösterirler. Günümüzde en yaygın psikiyatrik tanılardan biri DEHB, erkeklerde kızlardan 2 kat daha fazla görülür. İlkokul çağlarında her 20 çocuktan biri DEHB tanılıdır. Bu demektir ki her sınıfta 2-3 çocuğumuz DEHB’lidir” diyerek anne babaların tutumunun tedavide büyük önem taşıdığının altını çizdi.

ANNE BABALARIN TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ

DEHB olan çocuklarda disiplin ve sorumluluğun büyük önem taşıdığını belirten Psikolog Hazal Sansür, şunları söyledi; “Ebeveynlerin 'hayır' denmesi gereken bir durumda, çocuğun ısrarı üzerine 'Evet' deniyorsa, çocuk ısrar etmenin işe yaradığını görür. Bu süreçte anne baba tutumları çok önemlidir. Evde 1-2-3 kuralı uygulanmalıdır. 1. adım; çocuk kuralın ne olduğunu bilmelidir. 2. adım; kurala uymazsa ne olacağını bilir. 3. adım; çocuk söyleneni yapmazsa bildirilen şey uygulanır. Örneğin; oynadığı oyuncakları kaldırmazsan, 3 gün boyunca oyuncaklarını kaldıracağım. Çocuk oyuncaklarını kaldırmazsa, kural uygulanır. DEHBli çocuk beyni civaya benzer. Çevreleyen yapı varsa bütün kalır, yoksa binlerce parçaya ayrılabilir. O nedenle ev ortamındaki disiplin, çocuğun fren sistemi kurmasında önemlidir" dedi. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.