Devlete 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ya da cezası bulunan mükelleflerin isimlerinin yer alacağı listeler, bugünden itibaren Türkiye genelinde açıklanmaya başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kesinleşmiş vergi borçları ve cezaları hakkında duyuru yaparak, borçlarını ödemeyen mükelleflerin isimlerini kamuoyuna ilan edecek.
Açıklanacak listelerde, geçen yıl sonu itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül itibarıyla ödenmemiş olan vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2023 - 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar yer alacak. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzeri borcu bulunan ya da bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası olan mükelleflerin isimleri, 15-31 Ekim tarihleri arasında vergi dairelerince ilan edilecek.
Bu süreçte vergi dairelerinin ilan alanlarına asılacak olan listeler, 1-15 Kasım tarihlerinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde de paylaşılacak. Böylece hem yerel vergi dairelerinde hem de GİB’in resmi web sitesinde borçluların isimleri kamuoyuna duyurulmuş olacak.
Bazı borçlular için ise özel düzenlemeler mevcut. Belediye Kanunu kapsamında takas ve mahsup başvurusu kabul edilenler, büyükşehir belediyeleri ve belediyelere ait kuruluşlar ile sermayesinin yarısından fazlası bu kurumlara ait olan şirketler, vadesi 31 Aralık 2004 ve öncesine rastlayan borçları için listede yer almayacak. Ayrıca, yeniden yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandıranlar da bu kapsamda açıklanmayacak.
6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bazı illerdeki mükellefler de bu açıklamanın dışında tutulacak. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde vergi mükellefiyeti bulunan ve mücbir sebep ilan edilen mükelleflerin kesinleşmiş borçları ve cezaları açıklanmayacak.
Bu kapsamda başlatılan vergi borcu listesi açıklama süreci, borçluların dikkatini çekerken, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin kamuoyuna duyurulması yoluyla tahsilatın hızlandırılması hedefleniyor. (MEHMET AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.