Takip Et
  • 31 Mart 2021, Çarşamba

YÜZLER DEĞİL HARİTA KIZARIYOR

Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye'nin güncellenen risk haritası sonrası, 58 ilin kırmızıya dönmesiyle yeni kısıtlamalar getirildi.

1 ay içinde vaka sayılarındaki artış yeni haritaya yansırken, düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir de çok yüksek riskli (kırmızı) kategoriye girdi.

Uygulanacak yeni kısıtlamalarla birlikte doğal olarak birçok tartışma konusu da gündeme oturdu. Bunların başında da "kongreleri bitirdiler yasaklar başladı (lebaleb)" cümleleri geldi. "İllerden onlarca otobüs ve yüzlerce araçla vatandaşı taşıyıp kongre yapanlar şimdi vatandaşı eve kapatmaya başladılar" gibi bir çok sitem de öne çıktı. Peki bu eleştirilerde haklılık payı var mı ? Bence var. İnsanların gözünün içine baka baka taziyesine oturmaya izin vermeyeceksin, düğününü yapmaya izin vermeyeceksin, vatandaşı yasaklarla eve kapatacaksın, sonra sanki hiçbir şey yokmuş gibi salonları tıkabasa dolduracaksın. Yanlış beyler yanlış. Ne olursa olsun yanlış. Bu eleştiriyi taraflı tarafsız herkes yapmaya başladı . Ne demişler balık baştan kokar. Önce siz uyacaksınız ki kurallara vatandaş da uysun.

Ben buradan evlenecek çiftlere bir öneride bulunmak istiyorum. Evlenirken düğün salonu kiralamayın , bence bir kapalı spor salonu kiralayın düğününüzü yapın , polis gelince de "Biz evlenelim mi evlenmeyelim mi diye seçim yapıyoruz, gelenler de oy kullanacak" diyin. Böylece hep birlikte bir ömür mutluluğa evet demiş olacaksınız.

Tabi bu artışı sadece getirip kongrelere bağlamak ne derece doğru onu da irdelemek lazım. İğneyi bazen de kendimize batırmalıyız. Biz ne kadar uyduk kurallara , biz ne kadar dikkat ettik kısmı da önemli bence. Hafta sonu her vatandaş gibi ben de kendimi bir yerlere atmak istedim lakin ne mümkün. Dağ, tepe her yer dolu araç park edecek yer yok . Haklı olarak hava da güzel olunca herkes kendini dışarıya attı. Bu durumda neye ne kadar dikkat ettik düşündürücü.

Gelelim bölgemize; ilk yayınlanan risk haritasında Ege bölgesinde mavi boncuğumuz dediğimiz Uşak'ta dahil vaka sayıları artınca Ege bölgesi haritasında da kızarmalar başladı. Denizli, Afyon,Manisa riskli (turuncu) iller arasında yer alırken İzmir,Aydın,Muğla,Kütahya,çok riskli iller (kırmızı) arasında yer aldı.Bir ay önce tek( mavi) risksiz il olan Uşak ise artan vaka sayılarıyla birlikte (sarı) düşük risk olan iller arasında.Görünen o ki biz bu süreci 2021 yılı boyunca yaşayacağız. Ne kadar tedbir o kadar serbestlik. Bunu yapmak bizim elimizde , ee kongreler de bitti hadi bakalım. Yeniden normalleşmek için var gücümüzle maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. Kalın sağlıcakla. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.