Takip Et
  • 25 Şubat 2022, Cuma

Putin ve potin

Sivas Şarkışla yöremize ait İhsan Öztürk’ün derleyip notaya aldığı güzel bir türkümüz var;

“Hacel Obası’nı engin mi sandın?

Ayağında potin, zengin mi sandın?

Her olur olmazı canım dengin mi sandın?

Ay da doğdu göremedim yar seni…”

Aslında son günlerde Ukrayna’da yaşananlar, sanki yıllar öncesinde bu türkümüzde özetlenmiş gibi.

Amerika ve onun kışkırtmasıyla bir çok Avrupa ülkesi, Rusya’nın camına taş atıp Ukrayna’yı da kendilerine siper ederek kaçtı.

Rusya iki gün önce Ukrayna’da işgale başladı. Amerika ve dünyadan çok cılız sesler yükseldi. Amerikan Başkanı Biden, açıkladığı yaptırım kararları, ciddiyetten uzak ve komik bulundu. Ukrayna, yapayalnız kaldı.

Rusya’nın saldırılarının, 1941 senesinde Nazilerin Kiev'e saldırısını hatırlattığını söyleyen Ukrayna Lideri Zelenskiy ise "Ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dünyanın en kudretli güçleri uzaktan izliyor. Dünkü yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Yeterli olmadığını gökyüzümüzde ve yerde görüyoruz" ifadeleri ile sitem etti.

Amerika’dan ve Avrupa’dan umudunu kesen Zelenskiy, Ukrayna için protestolar düzenleyen Ruslara seslenerek "Sizi görüyoruz. Bu demektir ki; siz bizi duydunuz. Bu da demek ki bize güvenmeye başladınız. Bizim için savaşın. Savaşa karşı savaşın" diyerek savaş istemeyen Rus halkından Putin’i durdurmalarını istedi.

Belki dün dünde kaldı, şimdi bunu kurcalamanın çok da bir faydası yok ama Rusya’nın dibindeki Ukrayna’ya Vladimir Zelenskiy gibi devlet tecrübesi ve askeri yetenek ve kabiliyetleri bulunmayan bir ismi Devlet Başkanı yaparsanız, sonuç bu olur. Aslında gelinen noktada, Ukrayna Halkı da bu tercihleri nedeniyle geçmişteki kararlarını sorgulamalıdır.

Son yıllarda benzer girişimler Türkiye için de yapılmaktadır. Amerika ve Avrupa darbelerle, türlü ekonomik ve sosyal baskılarla dize getiremediği Türkiye’nın başına Zelenskiy gibi bir lider getirmeye çalışmaktadır. Ukrayna’dan ders alıp, uyanık olmalı ve bu oyunlara gelmemeliyiz.

Sonuç itibariyle;

Ayağında potin var diye her olur olmazı dengimiz sanmamalıyız.

Tıpkı Ukrayna gibi, ay da doğsa dost ve yar sandıklarımızı yanımızda göremeyeceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Putin’in ve askerlerinin potinlerinin tekrar kendi vatan topraklarımızı da çiğnememesi için bugün masum Ukrayna halkının yanında ve savaşın karşısında olmalıyız.

Bir türkü ile başladığımız yazımızı, bir Kırım Atasözü ile tamamlayalım;

“Rus dostun olsa, yastığının altında baltan olsun.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.