Takip Et
  • 2 Nisan 2022, Cumartesi

HOŞ GELDİN RAMAZAN

Hoş geldin ey Şehr-i Ramazan, Hoş geldin evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem ateşinden kurtuluş ayı. Hoş geldin bereket ayı. Hoş geldin gözümüzün nuru, gönlümüzün süruru. Hoş geldin beden ve ruhumuza şifa olan oruç ayı.Ben kendi adıma huzur ve hüzünlerin sona ereceği bir ay bekliyorum. Umarım tüm insanlar içinde aynı olur.

Bugün ilk, orucumuza başladık. Ramazan hoş geldi de bakalım baklava tepsisi boş mu, dolu mu onu da hep beraber göreceğiz. Aslında bildiğiniz gibi Ramazan ayı bereket ayı. Bolluk ve mağfiret ayı. İslam aleminin dini ve sosyal motivasyonunu geliştirip, manevi yönden kendisine gelmesini sağlamaya yol açan, bağışlanma ve yücelme ayı. Bu ayda insanlar gerçekten çok daha fazla hassas ve yardım sever olmazlar mı?.. Stoklama ve ele geçen gıdaları belli bir süre sonra satışa çıkartmak Ve daha bir çok alicengiz oyunu planlayarak bu mübarek ayı yaralayanlar da var tabii.Giderekte çoğalıyorlar gibi geliyor bana. Ancak her yıl olduğu gibi ramazanın bereketini yine hep birlikte bölüşeceğinizi düşünüyorum. Yüce Allah’ın bizlere farz kıldığı her emirde öylesine büyük anlamalar saklı ki, keşke onların bir nebzesinden olsun feyiz alabilsek. Oruç ayının mükafatını sadece Allah’ın vereceği, O’nun muhabbetiyle insanoğlunun her şeyden belli bir zaman vaz geçeceği tılsımlı bir iklim bu. Ancak inanç ve bilinç dahilinde, Allah’ın emirlerine gönül vermiş, bu doğrultuda kötü huylarından ve kötü alışkanlıklarından arınarak tutulan oruç, makbul olmaya hak kazanırmış, unutmayalım. Ramazan, ne kadar güzel ve ilahi bir fırsat zamanı Affın, sevginin, cömertliğin, darda olanlara yardıma koşmanın samimi ve yapmacıksız bir biçimde yansıyışının bizlere neler kazandıracağını düşünüyor musunuz?

Türk’ün Müslümanlığı dünyadaki pek çok ülkeninkinden daha kapsamlı ve ciddi. Osmanlı coğrafyasından bu günlere süzülüp gelen bir özellik sanırım. Kur-an’a abdestsiz el sürmeyiz, yerlere koymaz, çoluk çocuğun oyuncağı yapmayız, camide uyulması gereken kurallara uyarız. Temiz olmaya dikkat ederiz, Allah’ın güceneceğini düşünerek kutsal hiç bir değere zarar gelsin istemeyiz. Son zamanlarda yaşanan yozlaşma ve adamsendecilik bu saydıklarım içinde yer alan bazı şartları zorlamayı sürdürse de, biz genel olarak böyleyiz. Büyüklerimizden böyle gördük, böyle öğrendik. Evet, bu günden itibaren renkli iftarlar, sahurlar, yardım paketleri, zekat ve fitre paralarının dağılımı beyinleri meşgul eden birinci düşünce olarak alacak yerini. Tabi o meşhur soru sakız çiğnesem orucum bozulur mu ?

Mübarek ramazan ayının bütün insanlığa, ülkemize ve ailemize huzur, sağlık ve maddi manevi kazanç getirmesini niyaz ederim. İnşallah Ramazan ayı tüm yaşamımızın aynası olur ve tüm hayatımız böylesi hassasiyet içinde geçer dilekleriyle Ramazanınızı kutlarım. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.