Takip Et
  • 28 Mayıs 2021, Cuma

1 Haziran beklentisi

Yaşadığımız Kovid-19 pandemi nedeniyle yaşadıklarımız ve alınan kararlar, hayatımızı altüst etti. Daha önce yaşanmamış ve yaklaşık 15 aydır devam eden pandemiden herkes oldukça zarar gördü. Eğitim uzaktan, siparişler paket ve yaşamımız kısıtlı.

Geride bıraktığımız 17 günlük tam kapanma kararı ile pandemi salgınını azalttığımızı Sağlık Bakanlığı’nın günlük verileri ortaya koydu. Bu tam kapanma süresi boyunca herkes bakkala, markete, kasaba diye sokaktaydı. Yasaktan muaf olarak izinli olanlarla birlikte bunu tam kapanmanın dışına çıktı. Ona rağmen elde edilen sonuçlar Kovid-19’un seyrini ve etkisini değiştirdi

2020-2021 Eğitim ve Öğretim sezonu 2 Temmuz’da tamamlanacak. Hiç okul yüzü görmeden uzaktan olarak eğitim gören çocuklarımız, ne kadar eğitim alabildiklerini 6 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sınavı ve 26-27 Haziran’da da üniversitelere yerleştirme sınavında aldıkları başarı ile kısmen göreceğiz. Bu sınavlara girecek olan 8 ve 12. Sınıf öğrenci kardeşlerime de şimdiden başarılar diliyorum. Eğitime uzak kalan diğer öğrencilerimizin durumunu ise, önümüzdeki yıllarda daha net göreceğiz.

Çarşıda esnafın durumunu hiç sormaya gerek yok. Kimi dükkanını tamamen kapattı, kimi kendisine bir çıkar yol arıyor. Devletin küçük esnaf için belirlediği 3 bin lira ve 5 bin lira destekleme nedeniyle hesaplar çoktan yapıldı, paralar hesaba geçmeden gideceği yerler belirlendi. Kısacası tavşan dağda iken suyu çoktan kaynatıldı. Bu desteklerden sadece basit usul esnafın yararlanması ve diğer esnafa verilmemesi de ayrı tartışma konusu.

Şimdiden esnafın büyük beklentisi 1 Haziran. Bütün esnafın beklentisi ve umudu bu tarih üzerine. Şimdiden düğün salonlarında Haziran ayı içerine randevular alınmaya başlamış, düğün hazırlıkları da tüm hızıyla devam ediyor. Lokantacısı, kahvehanecisi ve kafe işletmecileri 1 Haziran’da normalleşme süreci başlayacak ümidiyle tüm hazırlıklarını yapmaya devam ediyor. Normalleşme sürecinin tarihi bir ay daha ötelenecek olursa şayet, çok sayıda esnaf hüsrana uğrayacaktır. Normalleşme olursa pandeminin, olamaz ise esnafın durumunu göz önünde bulundurmak gerek. Bu kararı verecek olan devlet büyüklerine çok zor bir görev düşüyor. Hepimize düşen görev, pandeminin azalması için elimizden geleni yapmak.Peki aşılamada son durum ne diye bakacak olursak

Geçtiğimiz günlerde sağlık bakanı Koca; "Hedef haziranda 40 yaş, yaz boyu 18 yaş üstünü aşılamak" diye belirtti."Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariği konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir programı yürüteceğiz. Sputnik aşısının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı gelmesi ve ilk sevkiyatın bu ay başlaması bekleniyor. Biontech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doz olacak. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edeceğini söyledi.

İlimiz Aydın bu bağlamda Biontec aşısı uygulmasında pilot il şeçildi bu nedemek istediğimiz zaman istediğimiz sağlık kliniğinde aşımızı yaptırmak demek yaz ayların da kısıtlamalara takılmamak için aşısını yaptırmayanlarında bu bağlamda aşılarını yaptıracaklarını ümit ediyorum.

Kalın sağlıcakla… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.