Takip Et
  • 20 Kasım 2021, Cumartesi

'Asgari nakarat' yine başladı!

Her sene yılın son 3-4 ayı asgari ücret ne olacak sorusuyla geçiyor.

İktidarı, muhalefeti, sivil toplum kuruluşları, işçi sendikaları, işverenler ve milyonlarca çalışan bu soruya kilitleniyor.

Herkesin dilinde bu cümle var ve herkes kendine göre bir hesap kitap içinde...

İşveren ayrı dertleniyor, çalışan ayrı dertleniyor...

Bir de bunun üzerinden gündem yapanlar var. Sanırım bu durum en çok da onların işine yarıyor.

İktidar partisinin başta asgari ücret olmak üzere 3600 ek gösterge ve son yıllarda yaklaşık 700 bin kişiyi ilgilendiren EYT konusu üzerinde bir takım çalışmalar yaptığı gelen bilgiler arasında.

Bu konular aynı zamanda; başta ana muhalefet partisi olmak üzere hemen hemen her partinin dilinde.

Kimi 5 bin TL yapalım diyor, kimi vergileri indirelim diyor, kimi de uçuk kaçık vaatlerde bulunuyor.

Ama gerçek şu ki, İçinde bulunduğumuz 2021 yılı için konuşursak, a'dan z'ye kadar her şeye zam geldi. Hem de öyle bir iki kalem zam değil.İnsanların temel ihtiyaç malzemesi olarak kullandığı ne varsa zam yağmuruna tutuldu.Zammın uğramadığı bir tek yer hepimizin malumu ceplerimizdir.

Konuyla alakalı herkesin bir söylemi var mutlaka.

CHP hem asgariye iyi bir rakam gelmesini istiyor hem de asgari ücretliden vergi ve kesintilerin alınmamasını talep ediyor.

Bu bağlamda asgari ücret konusunda çeşitli sorular ve görüşlerde gümdemde.

Asgari ücrete yeterince zam yapılırsa alım gücü yükselir mi?" sorusu merak ediliyor. Asgari ücrete yapılacak zam enflasyonu etkilemez diyenlerin yanı sıra asgari ücret zammı enflasyonu arttırır diyenler de var. Peki ekonomistler bu konuda ne düşünüyor? Asgari ücrete yapılacak zam enflasyonu etkiler mi?

Bazı ekonomistler , asgari ücrete yapılacak olan zamlar enflasyonu tırmandırıcı değil, insanların alım güçlerini telafi edici etkiler oluşturabileceği görüşünde, bazıları ise durumun talep genişlemesine yol açarak çeşitli mal ve hizmetlerde fiyatların yeniden bir zam yağmuruna tutulacağı ve fiyatların artacağı iddiasında.

Yine aynı şekilde sendikalardan da bu anlamda çeşitli görüşler var. Sendikalar asgari ücret ile ilgili taleplerini tek tek iletmeye başladı. HAK-İŞ'in ardından, Türk-İŞ Genel Başkanı da "Bu sene, 45 seneye bedel" ifadelerini kullanarak taleplerini belirtti.

Asgari ücret ile ilgili bir başka açıklama da TİSK'ten geldi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu, 2022'de geçerli olacak asgari ücretle ilgili, "Çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareket ederek tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Görüldüğü gibi asgari ücret her sene gündemi epey meşgul eden bir olay. Bu sene yine gündemdeki yerini koruyor. Asgari ücretle çalışanlar hariç herkes fikir beyan ediyor. Gözler kulaklar aralık ayında açıklanacak rakamda.

Çalışanın, emekçinin alın terinin karşılığını alacağı bir rakam umuyoruz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.