Takip Et
  • 13 Mayıs 2024, Pazartesi 07:42

Uzmanlar Uyardı: Pet Şişeler Kanser Riskini Artırıyor!

Pet şişeler, pratik ve taşınabilir olması nedeniyle su için en çok tercih edilen ambalajlardan biri haline geliyor. Ancak kanser riskini de beraberinde getiriyor.

HORMON DENGESİNİ BOZABİLİR

Özellikle serinlemek ve susuzluğu gidermek için pet şişelerden su içmek oldukça yaygın. Fakat son yıllarda, pet şişelerin insan sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkileri olabileceği tartışılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) , pet şişelerin üretiminde kullanılan kimyasalların, özellikle ısıyla temaslarında veya tekrar kullanıldıklarında suya karışarak BPA ve ftalat gibi zararlı maddelerin ortaya çıktığını belirtmektedir. Bu maddelerin, hormon dengesini bozarak, üreme sistemini olumsuz etkilediği ve kanser riskini artırdığı biliniyor. 

ISIYA MARUZ BIRAKILMAMALI

Ayrıca, pet şişeler zamanla parçalanarak mikroplastik adı verilen küçük plastik parçacıklara dönüşmekte. Bu parçacıklar, su kaynaklarına karışarak insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Pet şişeden su içerken oluşan riskleri azaltmak için suyun serin ve gölgede saklanması gerekiyor. Isıya maruz kalan pet şişelerden BPA ve ftalat sızıntısı riski artıyor.

CAM VEYA PASLANMAZ ÇELİK ŞİŞELER TERCİH EDİMELİDİR

Pet şişeleri normalde tek kullanımlıktır. Tekrar kullanıldığında zararlı madde salınımı riski artar. Mümkünse musluk suyunu filtreleyerek kullanmak daha sağlıklı bir alternatif olabilir.Cam veya paslanmaz çelik gibi alternatif ambalajlar tercih edilmeli. Cam ve paslanmaz çelik gibi ambalajlar, pet şişelere göre daha sağlıklı ve çevre dostudur. (HABER MERKEZİ) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.