Takip Et

BORÇLANMANIN SİZE YARARI YOK

Soru: Hocam, 1974 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 27.07.1997. Toplam 6000 gün prim ödemem var. Sigorta başlangıcımdan sonra 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi de saydırırsam ne zaman emekli olurum?

Cevap: Değerli okurum Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğiniz sigorta başlangıcından sonra olduğundan borçlanma emeklilik şartlarınızı değiştirmez. Sadece primi artırır. Priminiz de yeterli olduğundan askerlik borçlanmasına gerek yok.

ÖLÜM HAK,MİRAS HELAL

Soru: Fuat Hocam, Kendim Emekli sandığı emeklisiyim.Rahmet eşimde SSK emekli iidi ve şu an onun maaşını alıyorum.Bağkurlu olan babamın da aylığını alabilir miyim? Ayrıca eşimin yaklaşık 15 yılın üzerinde devlet memurluğu varken, kurumdan istifa etti. Daha sonra vefat etti. Kıdem tazminatı alabilir miyim?

Cevap: Değerli okurum,Emekli olduğunuzdan Bağkur’dan yetim aylığı alamazsınız. Eşinizin memuriyette geçen süresine emekli ikramiyesi ödenip ödemeyeceğini tespit edebilmek için eşinizin memuriyete başlama ve memuriyetten istifa tarihi ve emekli aylığı bağlanan tarihin bilinmesi gerekiyor.

Şayet eşiniz 8 Eylül 1999’dan önce memuriyete başlamış ve bu tarihten sonra memuriyetten ayrılmışsa, bugünkü mevzuata göre eşinizin emekli ikramiyesini mirasçıları alabilir. Sorunuza daha net cevap verebilmek için eşinizin memuriyete başlama ve ayrılma tarihi ile vefat tarihini bildirmeniz halinde, sorunuzu tekrar değerlendirebiliriz.

YAŞINIZ 50 OLMALI

Soru: Fuat Hocam,07/07/1974 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1988. Toplam 7800 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli okurum 1988 girişinizde adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 7 Temmuz 2024’te emekli olabilirsiniz.

EMEKLİ AYLIĞINIZ ÇOK ETKİLENMEZ

SORU: Fuat Bey,İlk kez 1995 yılında SSK lı oldum. Şu an 6900 civarı prim günüm var. Asgari ücretin çok üzerinde ortalama 4 bin liraya yakın brüt maaşım var. Böyle çalışmaya devam edeyim mi ? edersem, emekli maaşımda düşüş olur mu?

CEVAP: Değerli okurum Emekli aylığını tüm çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Prim ödenen dönemler de çok önemli. Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Sorunuza cevap verebilmek için, pek çok veriye ihtiyaç var. Ancak genel bir cevap verecek olursak, 1 Ekim 2008’den ve 2000’den önce 3700 liradan daha yüksek bir kazanç tutarı üstünden prim ödememişseniz, belirttiğiniz kazanç tutarıyla çalışmaya devam etmeniz, emekli aylığınızda düşmeye yol açmaz.

MALUL VE MUHTAÇ OLMANIZ GEREKİR

Soru: Fuat Bey,58 yaşındayım. Almanya’dan ve Ayrıca Türkiyeden yurtdışı borçlanması yaparak emekli oldum. Emekli Sandığı emeklisi babamın aylığını da alabilir miyim?

Cevap: Değerli okurum , tek kelime ile sorunuza cevap vermek istiyorum.Yetim aylığını alabilmeniz için Malul yada muhtaç olmanız gerekir.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalınız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.