Takip Et

25 YIL EVLİ KALAN EV HANIMI EMEKLİ OLACAK (MI?)

Değerli Okurlarım,Uzun zamandan bu yana sosyal medyada ve yazılı basında yer alan CHP Antalya Milletvekili Nafi KARA’nın T.B.M.M.ne verdiği yasa teklifi olan 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarının emekliliği ile ilgili benden buradan size bazı bilgiler aktarma gereğini hissettim.

 

Erkeklerin ülkemizde SGK lı yada Bağ-Kur'lu olarak çalışması ve emekliliklerini bu yolla kazanması her zaman için mümkün fakat Kadınlarımızın SSK veya BAĞ-KUR primi yatırmak için işe girmesi onun eğitim veya nitelik açısından bazı özellikleri olmasını gerektirmekte. Ne yazık ki ev hanımı olan kadınlar için hiçbir şekilde sigorta primi yatırma şansı olmadığı için emekli olmaları bir hayli zordur.

 

Şuan için evde emeklilik için prim doldurmak isteyen bayanlar isteğe bağlı sigortalı olarak prim yatırabilmeleri mümkündür, fakat isteğe bağlı sigortalı olmak için geriye dönük belirli oranda prim yatırmış olması şartı aranır.

 

T.B.M.M.’ne verilen yasa teklifi ile SGK kapsamında bulunan sandıklardan (ssk, bağkur, emekli sandığı v.s.) herhangi bir şekilde sigorta girişiniz varsa ve resmi nikahlı eşiniz ile evlilik müessesini 25 yıldan fazla sürdürüyorsanız geriye dönük borçlanma yaparak emekli olabileceksiniz.

 

Resmi kayıtlarda bulunan evlilik tahsisleri üzerinden en az 25 yıllık sürenin geçmiş olması,

Daha önce 4/a ( SSK) , 4/b (BAĞ-KUR), 4/c (EMEKLİ SANDIĞI) ya da diğer sigorta kollarında girişinin bulunması gerekmektedir.

 

Eğer Milletvekilinin sunduğu bu teklif yasalaşır ise yaklaşık 15 milyona yakın ev hanımı bundan yararlanarak Emekli olabilecek.

 

Bu yasa teklifi 2017 yılında verilen ve fakat bugüne kadar T.B.M.M.’de henüz görüşülmeye dahi alınmadı.

 

Bu teklifin yasalaştığını bir an evvel kabul edersek,2018 yılında bir kadının 1 Doğum için yani 720 gün için ödeyeceği rakam 15.588 TL.eğer 3 doğum yapmış ise 46.764 TL.olacaktır.

 

Bunu birde farklı açıdan yani 4/a ve 4/b li olarak baktığımızda; 4/a lı olarak en az 3600 günden yola çıktığımızda 77.940 TL. ve 5000 günden yola çıktığımızda 108.250 TL.ödemesi gerekir.

 

4/b den yani BAĞ-KUR’lı olarak en az 4500 günden yasalaşır ise 97.425 TL.veya 5400 günden yasalaşır ise 116.910 TL.ödemeleri gerekir.

 

Ne dersiniz ? sizce cazip mi ?

 

Bunların dışında getirilecek olan çözüm önerisi SGK’daki Emeklilik mantığının dışında olacaktır ki oda mümkün gözükmemektedir.

 

Yani SGK mantığından baktığımızda Erkekler için 25 yıl 9000 gün , Kadınlar için ise 20 yıl 7200 gün şartı aranır.Günümüzde bir kadının 7200 gün karşılığı 155.880 TL.ödemesi sizce mümkün mü ?

 

Bana sorarsanız “ 25 Yıl Evli kalan kadınların Emekliliği “ hayaldir.

 

Ev Hanımlarına benim tavsiyem ; eğer evde, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet gibi ürünleri üretiyorlarsa isteğe bağlı sigortada daha az prim ödeyerek daha çok prim günü elde etme şansına sahip olurlar. Bunun için Maliye’ye gidip Gelir Vergisi’ne tabi olmadığına dair yazı almaları yeterlidir.

 

Haftaya görüşmek üzere sosyal güvenlikle kalın. 

https://www.bankacilar.net/ev-hanimlarina-emeklilik-2019/

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.