Takip Et

OKUR VE İZLEYİCİ SORULARINA YANITLARIM

Değerli okurlarım,Bildiğiniz üzere Sosyal Güvenlik ile ilgili sorularınızı bu sütunlardan ve tvDEN ekranlarında işTEN & güçTEN proğramında yanıt vermeye çalışıyorum.2018 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde eğer Salı günleri bu sütunlarda sorularınızın yanıtını göremiyor iseniz mutlak surette tvDEN ekranlarından canlı olarak yanıtladığımı / yanıtlayacağımı bilmenizi istiyorum.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİRMİYİM

SORU: 1968 doğumluyum. 1990 yılınra SSK’lı olarak işe başladım toplam 8851 pirim günüm var, 1 Mart 1988 tarihinde askere gittim. 540 gün borçlansam, sigorta başlangıç tarihim 1 Mart 1988 olur mu? Ne kadar gün askerlik borçlanması yapmalıyım? Ne zaman emekli olurum?

YANIT: Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerliğin borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanılan gün sayısı kadar geri götürür. Askerlik başlangıç tarihine götürmez. Ayrıca askerliğinizin tamamını borçlanmanıza da gerek yok. 220 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 220 gün geri gider ve emekli olmak için,25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşında emekli olursunuz.

AZ MAAŞ ALMAZSINIZ

SORU: 1 Ocak 1968 doğumluyum. Emekli olmak için Günüm ve yılım doldu. Yaşımın dolmasına 29 ay var. Bedensel rahatsızlıklarımdan dolayı çalışamıyorum. Örneğin; sağ kalça protez, sağ ayakta 2 cm kısalık. Belde fıtık, kireçlenme, kemik erimesi, kasık fıtığı, el titremesi. Emekli olabilir miyim? Olabilme durumunda emeklilik maaşımda herhangi bir düşüş olur mu?

YANIT: Rahatsızlıklarınızın yüzde 60 oranında işgücü kaybına yol açtığına dair, sağlık kurulu raporu alır ve bu rapor ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu onaylarsa, malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 60 oranında rapor alamaz, ancak yüzde 40 ve üstünden işgücü kaybına uğradığınıza dair rapor ve ayrıca Maliyeden vergi indirimi alabilirseniz, engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz. Gerek malulen, gerekse engelli hakkıyla emekli olduğunuzda emekli aylığınızda düşüş olmaz.

DULYETİM AYLIĞI BİR HAKTIR

SORU: Her iki eşte sigorta emeklisi olması durumunda, eşlerden biri öldüğünde sağ kalan eş, diğer eşinin maaşını alabilir mi?

YANIT: Her ikisi de SSK emeklisi olan eşlerden birinin vefatı halinde, hayatta kalan eş, kendi emekli aylığın yanında, talep etmesi halinde eşinden de ölüm aylığı(dul aylığı) alabilir.

HACİZ KONAMAZ

SORU: Devlete değil, özel bankalara kredi borcum var. Maaşıma icra konulursa ne yapmam gerekir?

YANIT: Eskiden sadece Nafaka borcundan dolayı Emekli maaşlarına haciz konabiliyor iken 01/10/2008 yılında yaşamamıza giren 5510 sayılı yasa ile , prim ve nafaka borcu haricindeki borçlar için izniniz olmadan haciz konulamaz şartı getirilmiştir. Şayet konursa, bulunduğunuz yerdeki icra tetkik hâkimliğine, haczedilemezlik şikâyetinde bulunduğunuzda konan haciz kaldırılır.

ASKERLİK BORÇLANSAM FAYDASI OLUR MU

SORU: 23 Aralık 1979 doğumluyum. Sigorta başlangıcım Ağustos 1998. Şu anda toplam 4675 günüm var. Askerliğimi saydırsam benim için faydası olur mu? Toplam kaç günle emekli olurum? Sigorta günümü doldurduktan sonra çalışmayı düşünmüyorum, ne yapmalıyım?

YANIT: 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 prim günü ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 5900 prim gününü tamamlayıp, 57 yaşınızı dolduracağınız 23 Aralık 2036 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yapmış olmalısınız. Bu durumda askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez, sadece prim günü kazandırır. İsterseniz askerlik borçlanması yaparak borçlandığınız süre kadar prim günü kazanabilirsiniz. Ancak 2036 yılına daha çok var. Prim gününüzü bu sürede tamamlayabilirsiniz. Bence askerlik borçlanması için acele etmeyip, prim gününü tamamlayamamanız halinde düşünebilirsiniz. Prim gününüzü tamamladıktan sonra isterseniz çalışmayabilirsiniz.

EMEKLİLİK TARİHİM NE OLUR

SORU: 25 Kasım 1965 doğumluyum. Nisan 2000’den beri SSK’lıyım. 5250 sigorta günüm var. Askerliğimi 1986-1988 yılları arasında 18 ay yaptım. Askerliği de borçlanırsam ne zaman emekli olurum?

YANIT: 18 ay askerlik sürenizi borçlanırsanız, sigorta başlangıcınız 18 ay geri gelir ve emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 57 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabi olursunuz. 5900 prim günüyle, 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı Ekim 2023’te emekli olmaya hak kazanırsınız.

ÖNEMLİ NOT : Zamsız Yurtdışı , Askerlik , Doğum Borçlanması yapabilmeniz için son 12 gün kaldığını tekrar hatırlatırım.

Haftaya görüşmek üzere , Sosyal güvenlik kalınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.