Takip Et

AHHH ... BAĞ-KUR'LU OLMAK VAR YA

Değerli okurlarım ,Bilindiği üzere ülkemizde çalışanlar üç isimle Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında ifade ediliyor. A.) Devletin Nam ve hesabına çalışanlar Devlet Memuru (4/c) li B.) Bir Başkasının nam ve hesabına çalışanlar SSK (4/a) lı C.) Kendi nam ve hesabına çalışanlara (4/b) li yani Bağ-Kurlu olarak ifade ediyoruz. Şimdi sizlerle kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanları ifade eden sosyal güvenlik içerisinde en çok mağdur olan kesim olan Bağ-Kurlunun dertlerini paylaşmak istiyorum. 1- Öncelikle bu yurttaşlarımızın Emeklilik için ödeyecekleri prim gün sayısı SSK (4/a) lılardan fazladır. Bayan ise 7200, Erkek ise 9000 günü doldurmaları halinde emekli olabiliyorlardır. 2- Sağlıktan yararlanmaları için borçsuz olma şartı vardır. 3- Kısa vadeli sigorta kollarından kısıtlı yararlanırlar. 4- Primlerini kendi bütçelerinden karşılamak zorundadırlar dolayısıyla aylık gelir gider bütçesi yaparlarken BAĞ-KUR primini de masraflarını eklemek zorundadırlar. 5- Bunlar az yada çok sermayeli İşyeri açarlar. 6- Kira verirler. Stopaj öderler. 7- Sayısı belli olmayan Resmi Kurumlara Vergiler verirler. 8- Personel / işçi çalıştırıp maaş verirler. 9- BAĞ-KUR priminin yanında çalışanların SSK (4/a) primlerini öderler. 10- Kendilerinin ve ailesinin karınlarını doyurmak zorundadırlar. 11- İşini büyütmeye veya en azından geriye doğru gitmemeye çalışırlar. 12- Enflasyona karşı mücadele verirler . 13- Hal böyle olunca listenin son sıralarına koyduğu aylık BAĞ-KUR prim ödemesine nefesleri yetmez, 14- Bu ay , önümüzdeki ay , bir sonraki ay derken borç birikir, 15- Sağlıktan yararlanamazlar. Sonuç ta ; Rakamlar büyüdükçe ödenemez hale gelir.

Taa ki çıkan bir af yasasına kadar bu böyle devam eder gider, sil baştan aynı şeyler devam eder gelir, BAĞ-KUR lunun bu kısmı ödemek isteyipte ödemeyenleri kapsar..

Birde BAĞ-KUR a hiç selam vermeyenler grubu vardır, 01- Bu yurttaşlarımız vergi dairesine kaydolur, 02- Esnaf odasına yada Ticaret odaya kaydolur fakat BAĞ-KUR a yolu düşmez, 03- Muhasebecime demiştim yapmamış gitmemiş etmemiş grubudur bu.

Dolayısıyla her ne suretle olursa olsun sebebi ne olursa olsun, bu durumdan ortaya çıkan sebep sonuç ilişkiler vardır, Hiç atılmayan adım veya atılan bir adım karşısında BAĞ-KUR değişik tepkiler vererek ilginç sonuçlar ortaya koyan bir kavram haline gelmiştir. Bu durumda olanlar için SGK ’ nın kaldırdığı trenler vardır yani gelin mağdur olmayın sizi sosyal güvenlik şemsiye altına alalım dediği tarihler vardır. Bu tarihler sırasıyla 22/04/1982,22/03/1985,04/10/2000 ve en sonra 01/10/2008 ‘dir. Yani ; 619 sayılı Kanun hükmünde kararnameyle şöyle denildi,

Bugüne kadar BAĞ-KUR lu olması gereken ancak BAĞ-KUR a hiç tescil yaptırmayanların BAĞ-KUR a uğramayanların, BAĞ-KUR numarası almayanların BAĞ-KUR başlangıcı 04.10.2000 tarihidir, daha önceki sürelerin başlangıç sayılması mümkün değildir, denilmiştir.01/10/2008 yılında yaşamımıza giren 5510 sayılı yasa ile aynı kanun tekrarlanarak yine dediler ki, BAĞ-KUR lu olmasını gerektirecek bir faaliyeti olmasına rağmen, BAĞ-KUR a uğramayan, kayıt yaptırmayan, herhangi bir BAĞ-KUR numarası almayanların BAĞ-KUR başlangıç tarihleri 01.10.2008 tarihidir, denildi.

Ancak bu arada Yargıtay bir kararı çıktı 04.10.2000 de çıkan Kanun Hükmündeki kararnameyi de Anayasa mahkemesi iptal etti. Anayasa mahkemesi 04.10.2000 de çıkan 619 sayılı kararnameyi iptal etti ancak BAĞ-KUR bu kararnameyi uygulamaya devam etti. Anayasa mahkemesi iptaline rağmen BAĞ-KUR Kanun hükmündeki kararnameyi uygulamaya devam edince yasal bir boşluk oluştu. Devamında Ağustos 2003 yılında 4956 ve 4958 sayılı KHK lar yürürlüğe girdi, Bu kargaşa içerisinde 04.10.2000 den sonra Ağustos 2003 tarihine kadar BAĞ-KUR dan numara alanlar mahkemeye giderek vergi mükellefi olduğu süreleri esnaf odası ve dernek kayıtları sürelerini kazanma hakkı elde ettiler.

Bu çelişkiler sonucu vatandaş İş mahkemelerine koştu. Davalar, davalar kazanılan, kaybedilen davalar sonucu İş Yargıtay 10.Hukuk 21.Hukuk dairesi derken bir kazanıldı bir kaybedildi ve en son T.C.YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas No : 2012/10-1477 , Karar No : 2013/570 ,Tarih : 24.04.2013 tarihinde son noktayı koydu ve geriye doğru BAĞ-KUR tescilinin mümkün olamayacağını karar verdi.

Siz, siz olun bazı gazetelerde yayınlanan dilekçelere kanmayın, aldanmayın, dava falan açmayın.

 

Haftaya görüşmek üzere, Sosyal Güvenlikle kalınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.