Takip Et

AGİT

Değerli okurlarım,Yurtdışında bulunan gurbetçilerimize ilgilendiren bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kısa Adı AGİT olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği teşkilatına üye olan ülkeler arasında varılan uzlaşma sonucu Ülkemizde de 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren “ Otomatik Bilgi Transferi “ paylaşımı yapılacaktır.

 

Bu ne demek , Bugünden itibaren Türkiyedeki bir Bankada parası,Gayrimenkulü,arabası vb.olanlar Almanya’da Sosyal Yardım ( Hartz4) alamıyacaklar.Mal varlıklarını Alman makamlarını bildirmeyenler ağır cezalar Ödeyecek.

Almanya’da son 10 yıl içerisinde Devletten alınan sosyal yardımlar bu kontrole tabi tutulacak yani Verilen tüm yardımlar mal varlıkları gizlendiyse faiziyle geri alınacak.

 

Bu uygulamayla Milyonlarca Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’da son 10 yıl içerisinde alınan sosyal yardım paralarının da işleme maruz kalınacağının öğrenilmesiyle binlerce vatandaşın mağdur olacağı tahmin ediliyor.

” 1 Ocak 2018’den itibaren AGİT ülkeleri arasında yürürlüğe girecek olan ‘Otomatik Bilgi Transferi’ anlaşması öncelikle vergi kaçakçılığının önemli oranda önüne geçmek amacıyla imzalanıyor. Ancak Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın sosyal yardımlaşma parası aldıkları gerekçesi ile 10 yıl geçmişe dönük olarak yapılabileceği ifade ediliyor.

 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkeleri arasında 2016’da üzerinde uzlaşılan “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşmasına göre üye bir ülkenin, kendisinden istenmesi durumunda vatandaşlarının banka bilgilerini diğer üye ülkelere vermesi gerekecek. Bu imkân doğrultusunda, yaşadığı yabancı ülkede sosyal yardım almakta olup da Türkiye’de parası ve faiz geliri olanların haksız yere yardım aldıkları sonucuna varılacak ve haklarında kanuni işlemler yapılabilecek. Her ne kadar, parasal imkânları çok iyi olmasına rağmen bulunduğu yabancı ülkeden sosyal yardım almak amacıyla kötü niyetli davrananları hedef alsa da bu anlaşmanın uygulamaya koyulmasıyla beraber gerçek mağduriyetlerin meydana gelme ihtimali de oldukça fazla olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda Türkiye’de parası ve faiz geliri olanların, anlaşmanın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2018’den itibaren tespit edilebilmeleri artık mümkün olacağı için çok dikkatli davranmaları gerekiyor.

 

Almanya’da yaşayan 50 yaş ve üstü Türklerin yüzde 70’i gençlerin ise yüzde 30’u işsiz olduğu için sosyal yardımlarla hayatta kalıyor. Sadece Almanya’da 1 milyon Türk, Avrupa genelinde ise 1.5 milyonu aşkın Türk, sosyal yardım alıyor. Bu gruptakilerin Türkiye’deki bankalarda paraları, evleri, arabaları ya da herhangi bir mal varlıkları varsa sosyal yardımları kesilecek. Mal beyanında bulunmayan gurbetçiler vergi kaçakçısı konumuna düşecek, vergiyi ödemeyenlere hapis yolu bile görünüyor. Türkiye’de miras yoluyla dahi olsa mal varlığı bulunanlar bunları bulundukları ülkede beyan etmek durumunda kalacak.

 

Bu anlaşma ile Yurtdışında bulunan Yurttaşlarımıza “Kendi ülkendeki mal varlığını sat onunla geçin” denmektedir.

Almanya’daki 3 milyon Yurttaşımız maalesef sosyal yardımlarla ayakta kalmaktadır. Çoğunun gelir seviyeleri düşük. TC kimlik numarası ile kimin üzerine neler kayıtlı bunlar ortaya çıkacak. Özellikle veraset konularında insanlar hem Türkiye’de hem Almanya’da vergi vermek durumunda kalacaklar.

 

Konunun hassas olduğunu gurbetçi yurttaşlarımıza tekrar tekrar hatırlatmak istiyorum.

 

Haftaya görüşmek üzere sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.