Takip Et

AHİ

Değerli okurlarım,

Başlığa bakıp da sakın cümlenin sonunu eksik bıraktığımı düşünmeyin.

Ahilik, sanat ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımıdır. Ahi diye anılan kişi, kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. O, bununla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir kişidir.

Kısaca bir esnafı tarif eder.

Öyle değil midir ?

Açta açıkta kaldığımız zaman bize veresiye defterini kim açar ? ESNAF

Paralı – parasız hastalığımızda, düğünümüzde cemiyetimizde kim arabasıyla bize yardımcı olur? ESNAF

Gecede gündüzde bizlere yardımcı olan tek oluşum ESNAF'tır.

Ama maalesef bugüne kadar esnaf, bağlı olduğu odalardan karınca kararınca yardım görmüş ve bu yardımlar hiçbir zaman yeterli olamamıştır. Kısaca genel olarak bankalara yem edilmiştir.

Şimdi ise ; İFLAS eden esnafa işsizlik sigortası olarak işlev görecek Esnaf Ahilik Sandığı’nın kurulmasına ilişkin düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanarak kabul edilmiştir. Bunun yanında esnafın iflas dışında iş yerini kapatmak zorunda kalması halinde yaklaşık 2 milyon esnafı kapsayan düzenleme ile aylık 1.422 TL.ye kadar maaş verilmesi planlanıyor.

Ancak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun talebi üzerine yürürlüğe girmesi 6 ay ertelenerek 1 Ocak 2018’e çekilen sandığın priminin yüzde 2’sini esnaf, yüzde 1’ini devlet ödeyecek. Ancak alınacak günlük prim tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının iki katı üzerinden hesaplanacak tutardan fazla olamayacak. Bu düzenlemeyi de içeren torba tasarı, tümünün kabul edilip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Meclis’te kabul edilen düzenlemeye göre, jokeyler, antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar dışında sandık sigortalılığı zorunlu olacak. Sayıştay tarafından denetlenecek sandığın gelirleri, sandığın primlerinden, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlardan, sandığın açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılardan, sigortalılardan alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, diğer gelir ve kazançlar ile bağışlardan oluşacak. Sandık, bütçe kapsamı dışında olacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.

Herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen primler ile devlet payı iade edilmeyecek. Esnaf Ahilik Sandığı'na sigortalılarca ödenen primler, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek. Sandık sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 300 gün süreyle Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek.

Esnaf Ahilik Sandığı sigortası zorunlu olacak. Düzenleme kapsamına giren ve halen faaliyette olanlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, faaliyetine daha sonra başlayanlar ise başladıkları tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı olacaklar.

Sigortalılar ve hak sahipleri, Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği aldığı süre içerisinde sağlık hizmetlerinden de faydalanabilecek.

Umarım AHİ’lik sandığı esnafın güvencesi ve emniyeti olur.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın önerisi ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın katkıları ile yapılan yasal düzenlemenin ileride daha da şekilleneceğini düşünüyorum.

Haftaya görüşmek üzere, sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.