Takip Et

Ladesss!..

Artık .. Günümüz Türkiyesinde Demirci Ustası Ayşe Ablalar , İnşaat ustası Fatma Ablalar var ..

Değerli okurlarım,dilimize yerleşmiş “bile bile LADES“ diye bir söz vardır.

Bu yazımda Bağ-Kur’luların bile bile ladese sevk edilmelerini ve çilelerini yazacağım.

1/10/2008 tarihinden önce sigortalı olan kişilerin yaşlılık aylığına hak kazanma süreleri, SSK'ya tabi olanlar için farklı, BAĞ-KUR'a tabi olanlar için farklı şekilde hesaplanmaktadır.

Genel olarak SSK'ya tabi olanlar, BAĞ-KUR'a tabi olanlara göre çok daha erken sürelerde yaşlılık aylığı alma imkânına sahip olduklarından, daha kısa süre içinde yaşlılık aylığı almak isteyen bazı BAĞ-KUR'lular, 1.3.2011 tarihinden önce ticari faaliyetlerine son verip, kendilerini SSK'lı olarak göstermekteydiler.

Tabii Bağ-Kur'a tabi kişilerin 1.3.2011 tarihinden önce SSK'lı olarak gösterilebilmeleri için ticari faaliyetlerine son vermeleri gerektiğinden, bu yola başvuran kişi sayısı parmakla sayılacak kadar azdı.

Çünkü Halk arasında son 3,5 yıl son 42 ay son 1260 gün denirdi.Bu rahatlama 01/03/2011 de çıkartılan yasa ile yeniden düzenlendi ve düpedüz vatandaş yasa ile kötü yola sevk edildi.

1.3.2011 tarihinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bir değişiklik yapıldı. BAĞ-KUR'lu kişilere ticari faaliyetlerine son vermeden SSK'lı olarak bildirilebilme imkanı getirildi, bu değişiklikle. Böylece, gerçekte hizmet akdine istinaden çalışmayan bir çok BAĞ-KUR'lu, sırf daha kısa süre içinde yaşlılık aylığına hak kazanayım diye ticari faaliyetlerine de son vermeden kendilerini başka bir işyerinden SSK'lı olarak bildirmeye başladılar.

Bir bakıyorsunuz, 15 yıllık manav Recep Usta kendisini kırtasiye dükkanından temizlikçi olarak bildirmiş, bir bakıyorsunuz 20 yıllık berber Cemal Usta kendisini Hasan Ustanın dükkanından Kahveci olarak bildirmiş.Adı üstünde Bayan kuaförü Filiz Hanım,Hüdaverdinin kasap dükkanında işçi olarak gösterilmiş.İnşaat işlerinde gösterilen 60-65 yaşlarındaki kişileri hesaba katmıyorum. Üstüne üstelik beş puanlık prim indiriminden yararlanıp, bir de ikramiye kazanmışlar.

Eskiden parmakla gösterilecek kadar az yapılan bu işi şimdilerde o kadar çok yapan var ki. Kendilerine göre haklı nedenleri de var bu kişilerin. Ortada böyle bir kanun varken niye yapmayım ki? Hazır mevzuat da buna uygun hale getirilmişken, emekli olmak için 5-6 yıl daha niye bekleyim ki diyorlar.

Artık o kadar doğal bir hale gelmiş ki bu işler, ticari faaliyetine devam eden kişilerin ne zaman emekli olabilirim sorusuna gazete köşelerinden verilen cevaplar da eğer son 3,5 yıl BAĞ-KUR'lu olursan şu kadar, SSK'lı olarak bildirilirsen şu kadar süre sonra emekli olursun şekline dönüşmüş ne yazık ki.

SSK'lı bildirilirse daha kısa süre içinde emekli olacağını duyan BAĞ-KUR'lu durur mu? Bir bakmışsınız ertesi gün bir işyerinden SSK'lı olarak bildirilivermiş. Daha neler var neler. Alacaklısına borcunu ödeyemeyen bir işverenin "Gel kardeşim seni benim işyerimden sigortalı göstereyim. Böylece hesaplaşırız." diyenler bile var artık.

Durumun bu hale geleceği bilinememiş mi acaba bu düzenlemeler yapılırken? diye düşünüyor insan. Hadi o zaman bilinememiş, daha ne bekleniyor, bu sahteciliği engellemek için anlaşılır gibi değil doğrusu.

Bu düzenlemelerin adına sosyal güvenlik reformu demekle, sosyal güvenlik reformu yapılmış olunmuyor maalesef. Sosyal güvenlik bu kadar ucuz olmamalı, sosyal güvenlik böyle ayağa düşürülmemeli.

SİGORTA ÖNCESİ VE SONRASI MALULİYET

SORU: Fuat Bey ,1967 doğumluyum.1990 yılı Şubat ayında sigortalı oldum. Askerliğimi önce yaptım. Şu an 5357 gün prim ödeme var. Askerlik borçlanması yapmayı düşünüyorum. Ne zaman emekli olurum? Ve prim borcumun ne kadar olması gerekiyor?Ayrıca bir tanıdığımız bir arkadaşımın da bir gözü görmüyor ve tedavisi yok. Arkadaşımız öyle çalışıyor. 1986 yılı girişi var. Malulen emekli olur mu?

YANIT: Değerli Okurum , Askerliğiniz tamamını borçlanmanıza gerek yok. 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Yani yaklaşık 2018 yılında emekli olabilirsiniz.

Malulen emekli olmak için;10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı raporu aranıyor. Arkadaşınız bu üç şartı sağlıyorsa malulen emekli olabilir. Ancak malulen emekli olmak için, hastalığın veya rahatsızlığın doğuştan veya sigorta başlangıç tarihinden önce olmaması gerekiyor.

Arkadaşınız malulen emeklilik şartlarını sağlayamıyorsa, en az yüzde 40 işgücü kaybı raporu alabilmesi şartıyla özürlülere tanınan ve rapor derecesine göre değişen erken emeklilik şartlarından yararlanabilir.

 

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.