Takip Et
  • 10 Ağustos 2016, Çarşamba

EMEKLİLİKTE ASKERLİK BORÇLANMASI ÖNEMLİDİR

SORU: 1990 yılında ilk kez SSK’lı oldum.1988 yılında da askere gittim. 1966 doğumluyum. 8 binin üzerinde günüm var. Askerlik borçlanmamın bana faydası olur mu ? Ne zaman emekli olurum?

 

YANIT: Değerli okurum, Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerliğin borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanılan gün sayısı kadar geri götürür. Askerlik başlangıç tarihine götürmez. Çalışma günlerinizi ay ve gün olarak belirtmediğiniz için Kısmi ya da tam askerlik borçlanması diyemeyeceğim fakat yaşınıza göre 540 gün askerlik yaptığınızı tahmin ediyorum.540 gün borçlanmanız halinde 1990 ilk işe girişiniz 540 gün öne çekilir ve 52 yaşında emekli olacağınıza 51 yaşında emekli olursunuz. Bunun için ödeyeceğiniz para 540 gün x 17.56 TL.= 9.483.- TL’dir.

DUL / YETİM AYLIĞI HAKTIR

SORU: Eşim ve ben SSK emeklisiyiz. Allah geçinden versin birimiz öldüğü zaman eşim benim maaşımı alabilir mi ?

YANIT: Değerli okurum, Her ikisi de SSK emeklisi olan eşlerden birinin vefatı halinde, hayatta kalan eş, kendi emekli aylığın yanında, talep etmesi halinde eşinden de emekli aylığının yüzde ellisi oranında dul aylığı alır.

ÖNCE İŞTEN AYRILACAKSINIZ

SORU: 1972 doğumluyum. 20 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. SSK prim günüm ve sürem doldu. 4 sene yaşımı bekleyeceğim. 6 bin 500 günden fazla primim var. SGK’dan “kıdem tazminatı alabilir” yazımı aldım. Ve şirkete teslim ettim. Ancak resmi olarak bir işlem olmadı. Bu aldığım yazı kaç yıl geçerli ?

YANIT: Değerli Okurum, Aldığınız yazının süresi yok. Ancak kıdem tazminatı almak için, öncelikle işten ayrılmanız gerekiyor. İşten ayrılmadığınız sürece işveren kıdem tazminatı ödemez. Nitekim ödememiş de. Şirkete yazılı olarak başvurup, ibraz ettiğiniz yazıya istinaden kıdem tazminatınızın ödenmesini talep ederek, işten ayrılın. Kıdem tazminatınızı ödemezlerse, iş mahkemesine dava açıp, tazminatınızı faiziyle birlikte mahkeme kararıyla almayı deneyebilirsiniz.

MAAŞINIZ DÜŞMEZ

 

SORU: 1968 doğumluyum. Emekli olmak için günüm ve yılım doldu. Yaşımın dolmasına 2 sene var. Bedensel rahatsızlıklarımdan dolayı çalışamıyorum. Malulen emekli olabilir miyim? Olabilme durumunda emeklilik maaşımda herhangi bir düşüş olur mu?

YANIT: Değerli Okurum, Rahatsızlıklarınızın yüzde 60 oranında işgücü kaybına yol açtığına dair, sağlık kurulu raporu alır ve bu rapor ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu onaylarsa, malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 60 oranında rapor alamaz, ancak yüzde 40 ve üstünden işgücü kaybına uğradığınıza dair rapor ve ayrıca Maliyeden vergi indirimi alabilirseniz, engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz. Gerek malulen, gerekse engelli hakkıyla emekli olduğunuzda emekli aylığınızda düşüş olmaz.

58 YAŞINIZI DOLDURMANIZ GEREK

SORU: 1986 yılında ilk kez sigortalı oldum.150 güne yakın sigortam ve daha sonra 5 yıl Bağ-Kur şimdi de 2 seneden beri sigortalı olarak çalışıyorum. İlk doğumumu 1989, ikinci doğumumu 1993 yılında yaptım. Nasıl, ne zaman ve kaç günden emekli olurum? 3 bin 600 günden yararlanabilir miyim?

YANIT: Değerli Okurum, Neden yaşınızı yazmadınız ? 1986 yılında 18 yaşında olabileceğinizi varsayarak sorunuzu yanıtlamaya çalışacağım. SSK’da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5 bin 150 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. İki doğumunuz sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemeniz yoksa doğumlarınızı borçlanarak bin 440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra yeteri miktarda prim ödeyerek toplam priminizi 5 bin 150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 3 bin 600 gün ile ise ancak 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere, sosyal güvenlikle kalınız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.