Takip Et

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Mİ DEDİNİZ ?

Değerli okurlarım,İş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu son günlerde yaşanan bir çok iş kazasında gördük yaşadık.

Yasalar , uygulandığı yada uygulanabilirliği olduğu zaman yararlı ve güzeldir.

Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanması gerekir.

Gelin görün ki bu yasanın uygulanmasında hep aksaklıklar yaşanır her ne kadar ceza maddesi koyulsa da yeterli denetim ve uygulama olmadığı için ağır – aksak yürür.

Sosyal Güvenlik uzmanı olmam sebebiyle bu yasanın içeriği ile ilgili çok şey biliyorum desem yalan söylemiş olurum , bununla ilgili gerekli eğitimleri alan İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olan arkadaşlarımız bu konuda daha yetkilidirler.

Sadece gözlemlerim sonucu dikkatime çeken hususları burada kaleme alma gereğini hissettim.

Bir akaryakıt istasyonunu gözünüzün önüne getirin ve orada çalışan POMPACILAR’ı düşünün,birisi MOTORİN,birisi BENZİN,diğeri LPG dolumu yapar.

Motorin ve Benzin dolumunda İş Sağlığı ve Güvenliği açısından gözle görülür bir sorun yoktur.

Ya LPG dolumu yapan POMPACILAR ?

Bu Pombacı kardeşlerimiz ,Aracın dolum kapağını bulabilmek için Yerlerde sürünürler ..

Bu çalışanların Gün içerisinde onlarca , yüzlerce kez Otur – Kalk , Eğil – Yat yaptıklarını düşünebiliyormusunuz.

İleride Bunları bekleyen hastalıkların ne olduğunu düşünmek bile istemiyorum.

3 senedir bu işi yapan Pompacı bir kardeşim Boyun ve Bel fıtığı hastalığı tedavisi gördüğünü söylemişti.

Bu LPG dolumlarına bir standart getirilemez mi ?

Montaj sırasında dolum kapakları daha uygun bir yere monte edilemez mi ?

Akaryakıt istasyonlarında LPG dolum bölgesine ne bileyim bir tümsek yapılamaz mı ?

Bunlar benim naçizane bir önerim..

Yapılır yada yapılmaz ama o çalışan kardeşlerimizi İş sağlığı ve Güvenliği yasası uyarınca koruyup kollamak zorunda olduğumuzu ilgililerin, yasa koyucularının bilmesi ve bu insani olmayan çalışma şartlarını incelemeleri ve buna göre önlem almaları gerekmez mi ?

Ya çöp arabasındaki ÇÖPÇÜLER !

Yaz,kış demeden çöp arabasının arkasında güvenliksiz bir şekilde çöp ve çöp bidonlarını toplayan kardeşlerimiz için de aynı şeyleri söyleyebilirim.

Sadece Aydında mı , hayır değil tüm ülkemizdeki çöp arabalarının dizaynı bu şekilde ve bu görevli kardeşlerimiz Allaha emanet bir şekilde iniyor-biniyor ve çöp bidonlarını çöp arabasını boşaltıyorlar.

Böyle hallerde iş sağlığı ve güvenliği maddeleri neden devreye girmez ? Bu araçlara çöp toplayan kardeşlerimiz için gölgelik ve koruyucu emniyet kemeri ve güvenlik neden yapılamaz. Anlamış değilim.

Örneğin ; Çiftçi kardeşlerimiz traktör römorkunun arkasında çalışanlarını ,işçilerini taşıdıkları zaman hemen ceza ile karşı karşıya kalıyorlar asla buna karşı değilim elbette çalışanlar , işçiler traktör römorkunun arkasında taşınmamalı , Ama neden diğer bahsettiklerim konusunda bir cezai müeyyide düşünülmüyor yada uygulanmıyor.

İnanıyorum ki sizler bu yazımı okuduktan sonra buna benzer örnekleri çoğaltabileceksiniz..

Daha uygar , daha medeni ve daha güvenlikli çalışma ortamının yaratılması dileğiyle..

İyilikle .Sosyal Güvenlikle , EVDE KALIN. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.