Takip Et

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLAR

Değerli okurlarım,

Yaşamımızda zaman zaman bilmeden Allah’a emanet işler yaparız ya da yaptırırız.Bunlardan birisi de evlere yardım amaçlı hizmete gelen kişiler ile ilgili duyarsızlılığımızdır.

Bu tür çalışanlara biz genelde yevmiyeli işçi gözü ile bakar ve günlük yevmiyesini verdikten sonra sorumluluktan kurtulduğumuzu zannederiz.

Ev hizmetleri riskler ile doludur. Ütü yaparken yanma, cam silerken düşme ve buna benzer riskleri artırabiliriz.

Böylesi bir kaza gelmesi halinde ev sahibinin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir.

Bu açıdan bakarak siz değerli okurlarıma biraz bilgilendirmek istedim.

Bildiğiniz gibi SSK’lı olmak ile Bağ-Kur'lu olmanın birbirinden farklı kuralları mevcuttur.

Hatırlayalım bir iş sözleşmesine tabi çalışıyorsanız. 4A SSK'lı oluyorsunuz, adınıza vergi kaydı veya şirket ortaklığınız varsa 4B Bağ-Kur'lusunuz. İki kurumun birbirinden farklı emeklilik süreleri ve kuralları mevcuttur.

Bu emeklilik süreçlerinde 4A SSK’ lı olanların, 4B Bağ-kurlu olanlardan bazı farklılıkları mevcuttur.

SSK'da 01.01.1981 ila 08/09/1999 tarih öncesinde işe girmiş ve adınıza prim ödenmiş ise şanslısınız.Çünkü 5000 + kademeli olarak yükselen yaş ve hizmet gününden emekliliğiniz hesaplanır. Fakat Bağ-Kur da erkeklerde 25 yıl 9000 gün kadınlarda 7200 gün prim ödeme şartıyla emekli olursunuz.

Peki bu fark neden?

Çünkü 4A SSK’lı olarak hizmet altında çalıştığınız takdirde bir yıpranmanız mevcut, Bağ-Kur'lu, kanunlarda işveren olarak geçmektedir.

SSK'lı fiili çalışır,Bağ-Kur'luda fiili çalışma aranmaz.

Ev hizmetlerinde 5510 Sayılı Kanun'un Ek 9'uncu Maddesi kapsamında çıkarılan 'Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ' ile hayatımıza giren düzenleme ile ilgili bir avantaj mevcuttur.

4.4.1 – Uzun vadeli sigorta kolları yönünden sigortalılık ve primlerin ödenmesi maddesine göre ;

Kanunun ek 9'uncu Maddesi kapsamında 10 günden az sigortalı çalışanlar % 32,5 oranındaki uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri halinde, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası yardımlarından da yararlanabilecektir.

Uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası tescilinde sigortalılardan herhangi bir müracaat alınmayacak, tescil ve tahakkuk kaydı, kurumca elektronik ortamda oluşturulacaktır. Sigortalılığın sona ermesinde de aynı şekilde işlem yapılacaktır.

Sigortalıların uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası priminin kendileri tarafından ödenebilmesi için ev hizmetlerinde aynı ya da farklı çalıştıran yanında en az 1 gün, en fazla 9 gün süre ile çalışması yeterli olacaktır.

Uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası priminin takip eden ayın sonuna kadar sigortalı tarafından ödenmesi gerekmekte olup, primin ödenmemesi halinde uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası kaydı kapatılacak, primin ödenme hakkı düşecektir. Uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası tescili aylık olarak yapılacak, takip eden ayda sigortalının ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışmasının bulunmaması halinde uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası tescili oluşturulmayacaktır.’’

Yani ; 10 günden az ev hizmetlerinde çalışanların borçlanma yöntemi ile yani % 32,5 oranında prim ödeyerek 30 güne tamamlaması 4-1( a ) SSK'lı ve Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanma hakkı verir.

Hiçbir gün kazanmadan boşu boşuna Genel Sağlık Sigortası primi yatırmaktansa, yasadan yararlanın ve risklere karşın önleminizi alın derim.

Karar sizin.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.