Takip Et

Erken emeklilik yasa çalışması yok

SORU: Fuat Bey , 1981 doğumluyum. 1987’de, Meslek lisesinde stajyer olarak SSK girişim yapıldı. İlk sigortalı işe başlama tarihim ise, 1998’dir. Askerlik görevimi Mayıs 2001’de tamamladım. Askerden geldiğimden bu yana aynı işyerinde çalışmaktayım. Bugün tarihi ile toplam 5235 gün primim var. Yeni bir yasa meclise sunulacakmış. Eğer bu yasa çıkarsa ve şimdiki mevzuata göre ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli Okurum , Biliyorsunuz Ülkemiz de yasalar günlük gazetelerde değil Resmi Gazetede yayımlanıyor. Maalesef bazı gazeteler tiraj arttırma uğruna vatandaşa böylesine umud verici haberler yayımlıyorlar. Staj sigortası emeklilik açsından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Temmuz 1998 girişinizle emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 665 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 2038 tarihinde emekli olabilirsiniz. Maalesef erken emekli edecek bir yasa çalışması bulunmuyor.

ANAYASA MAHKEMESİ OLUMSUZ BAKTI

SORU: Fuat Bey , 1972 doğumluyum. 1988 de sigortalı çalışmaya başladım.7200 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? Bildiğim kadarıyla 5450 gün 25 yıl sigorta şartlarına tabiyim. Ama yaşımı bekliyorum. Bunun için kimleri dava edebilirim?

YANIT: Değerli Okurum , Sorunuzda da belirttiğiniz gibi 5450 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, 51 yaşınızı dolduracağınız 2021 yılında emekli olabilirsiniz. Yaş şartının kalkması için, kimseye dava açamazsınız. Açsanız da netice elde edemezsiniz. Çünkü emekli olmak için 3 ncü bir şart olarak, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan yasanın iptal edilmesi için, zaten Anayasa Mahkemesine dava açılmıştı. Fakat açılan dava düzenlemenin Anayasaya uygun olduğu gerekçesiyle, reddedildi.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ NE ZAMAN VERMELİYİM

SORU: Fuat Bey ,Benim sorum aslında binlerce emekli olmayı düşüneni ilgilendiriyor. 1960 doğumlu, 1979 yılı sigorta girişi ve yaklaşık 12 bin prim günü olan, son 10 yılı maksimumdan prim yatırılmış kamuda işçi statüsünde 30 yıla aşkın süredir çalışan biriyim. Sorum, emekli maaşı ve kıdem tazminatı açısından emeklilik dilekçesini aralık ayında mı yoksa ocak ayından sonra mı vermek daha avantajlı?

YANIT: Değerli Okurum , Emekliliğinizi 2017 yılına ertelemenizin emekli aylığınıza olumlu katkısı olup olmayacağı, güncelleme katsayısının ne olacağına bu da 2016 yılı TÜFE artış oranı ve Türkiye’nin büyüme hızına bağlı. Ancak kıdem tazminatına esas alınacak aylık ücretiniz kıdem tazminatı tavanının üzerinde olduğundan, 2017 yılında emekli olmanız, kıdem tazminatınızın yeni tavan tutarı üzerinden hesaplanmasını, bu da daha fazla kıdem tazminatı almanızı sağlar.

DOĞUM BORÇLANMASI

SORU: Fuat Bey ,Annem 1965 doğumlu olup, ticari işi nedeniyle 1998 tarihinde Bağ-Kur girişi, 2001 tarihinde çıkışı olmuştur. Tekrar 2013 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı (Bağ-Kur) olarak ödemelerini yapmaya devam etmektedir. 1998 tarihinde kız kardeşim dünyaya gelmiştir. Bir gün evvel yapılan Bağ-Kur girişi ile doğum borçlanması yapılabilir mi?

YANIT: Değerli Okurum , Annenizin, Bağ-Kur sigortalılığının başladığı tarihten bir gün sonra doğan kız kardeşiniz için teorik olarak doğum borçlanması hakkı var. Ancak doğum borçlanması, çocuğun doğum tarihinden itibaren iki yıl içinde kalan prim ödenmemiş süreler için yapılabiliyor. Verdiğiniz bilgiye göre anneniz bu süre içinde Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödemiş. İki yıllık süre içinde prim ödenmemiş süre olmadığından borçlanabileceği süre de bulunmuyor.

İSTİFA EDERSEM TAZMİNAT ALABİLİRMİYİM ?

SORU: Fuat Bey ,657 sayılı Kanuna tabi devlet memuruyum. Hizmette 25 yıla yaklaşık 6 ay kadar bir zaman kaldı. Kurumdan istifa ederek SSK’lı olarak çalıştığımda, 25 yılı doldurduğumda memuriyetten emekli olabilir miyim, kıdem tazminatı hakkım kaybolur mu?

YANIT: Değerli Okurum , Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, Emekli Sandığına tabi hizmetinin kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödeniyor. Hizmet süreniz 15 yıldan fazla olduğundan, 1475 sayılı (eski) İş Kanununun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarını sağlamış durumdasınız.

İstifa dilekçenizde bu hususu belirterek memuriyetten ayrılıp, SSK kapsamında en fazla 1230 gün çalıştıktan sonra emeklilik talep etmeniz halinde, 2829 sayılı Kanun uyarınca birleştirilmiş hizmet süreleriniz üzerinden Emekli Sandığı statüsünden emekli olursunuz ve memuriyette geçen hizmet süreniz için emekli ikramiyesi alabilirsiniz.

KIZ ÇOCUKLARI ÇALIŞIRSA YETİM AYLIĞI KESİLİR Mİ ?

SORU: Fuat Bey , Eşinden boşanan komşum, vefat eden annesinden dolayı SSK’dan dul maaşı almakta. 2 çocuğu var. Yeni bir işe girerse annesinden aldığı dul maaşım kesilir mi?

YANIT: Değerli Okurum , Bilindiği üzere Dul / Yetim aylıkları bir hak’tır . Fakat ; SGK sigortalı çalışan kız çocuklarına ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Komşunuz sigortalı çalışmaya başladığında, annesinden dolayı SGK’dan almakta olduğu yetim aylığı kesilir. Çalışmaya bıraktıktan sonra tekrar bağlanır.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.