Takip Et

EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

SORU: Fuat Bey, 1967 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 1990'da olup, 5000 gün primim vardır. Vergi indiriminden yüzde 40 rapor alırsam, emekli olduğumda ne kadar maaş alırım?

 

YANIT: Değerli Okurum, Vergi indirimi; engelli hakkından yararlanarak erken emekli olmayı ve engel derecesine göre çalışanın aldığı ücretten vergi kesilmemesini veya daha az vergi kesilmesini sağlar. Sizin gibi emekli olmak için aranan şartları sağlayanların emekli aylığına tesiri olmaz. Vergi indirimine ihtiyacınız yok. Çünkü emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Aranan şartları sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

GEÇ BİLE KALMIŞSINIZ

SORU: Fuat Bey, Ocak 1965 doğumluyum. 1992 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli Okurum, askerlik sürenizin 10 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve toplam 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız Ocak 2017’ de emekli olabilirdiniz.

MALUL YA DA MUHTAÇ OLMANIZ GEREKİR

SORU: Fuat Bey, ben SSK emeklisiyim. Rahmetli babam ise Emekli Sandığından emeklidir. Babamın tek erkek evladıyım. Evli bir kız kardeşim var. Babamın emekli maaşından istifade edebilir miyim? SSK emekli maaşımı kestirip, babamın maaşından aylık bağlatabilir miyim?

YANIT: Değerli okurum , Emekli Sandığı emeklisinin erkek çocuğuna (öğrenimleri devam edenler hariç) aylık bağlanabilmesi için iyileştirilmesi olanaksız hastalığının veya engellilik oranının çalışmasına engel olduğunun SGK Sağlık Kurulunca onaylanacak raporla tespit edilmesi ve muhtaç olması (aylık gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması) gerekiyor. Malul ve muhtaç durumunuz söz konusu olmadığından, babanızdan aylık bağlanmaz.

OKULU BİTİRMENİZ GEREKİYORDU

SORU: Fuat Bey, 1998 SSK başlangıcım ve 5700 prim günüm var. 1990-1993 yılları arasında Kara Harp Okulu öğrencisiydim, 1993 yılında mezun olmadan ayrıldım. 1990 yılının başında Emekli Sandığına kesinti de başladı. E-Devletten baktığımda bu tarihi başlangıç olarak göremiyorum. Hukuki olarak yapılabilecek bir şey var mıdır? Yoksa 1998 SSK başlangıcına mı tabi olacağım? Bu konuda ne yapabilirim?

YANIT: Değerli okurum , 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanununun 12. maddesine göre, harp okullarında okuyan öğrenciler Emekli Sandığı iştirakçisi sayılmakla birlikte, Kanunun 31. maddesine göre harp okulunu tamamlayamayarak ayrılanların, burada geçen öğrenim süreleri fiili hizmet süresi sayılmıyor. Siz de harp okulundan mezun olmadan ayrıldığınızdan, burada geçen öğrenim süreniz fiili hizmet süresi sayılmaz. Emekli Sandığına tabi hizmet süreniz olmadığından da sigorta başlangıcı olarak dikkate alınmaz. Sigorta başlangıcınız, 1998 yılındaki sigortalı çalışmaya başladığınız tarih kabul edilir.

AYLIĞINIZ DÜŞMEZ

SORU: Fuat Bey, 1 Ocak 1968 doğumluyum. Emekli olmak için gün ve yılım doldu. Yaşımın dolmasına 29 ay var. Bedensel rahatsızlıklarımdan dolayı çalışamıyorum. Örneğin; sağ kalça protez, sağ ayakta 2 cm kısalık. Belde fıtık, kireçlenme, kemik erimesi, kasık fıtığı, el titremesi. Emekli olabilir miyim? Olabilme durumunda emeklilik maaşımda herhangi bir düşüş olur mu?

YANIT: Değerli okurum , rahatsızlıklarınızın yüzde 60 oranında işgücü kaybına yol açtığına dair, sağlık kurulu raporu alır ve bu rapor ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu onaylarsa, malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 60 oranında rapor alamaz, ancak yüzde 40 ve üstünden işgücü kaybına uğradığınıza dair rapor ve ayrıca Maliyeden vergi indirimi alabilirseniz, engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz. Gerek malulen, gerekse engelli hakkıyla emekli olduğunuzda emekli aylığınızda düşüş olmaz.

4/A 7000 – 4/B 9000 GÜN İSTER

SORU: Fuat Bey, 23 Nisan 1985 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 6 Ekim 2005 olup SSK’ya 1069 gün prim ödemem var. Sonrasında 3 Temmuz 2010’da Bağ-Kurlu oldum. Bağ-Kura da 4 yıl 5 ay 29 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli Okurum , 6312 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 23 Nisan 2045’te Bağ-Kur'dan emekli olabilirsiniz. Son 1260 gün primi sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, toplam 4312 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız halinde, 60 yaşınızı dolduracağınız 23 Nisan 2045 de SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.