Takip Et

SORU SORMA

 

Değerli okurlarım, Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak 30 seneye yaklaşan mesleki yaşamımda Sosyal Güvenlik ile ilgili çok şeyler yazdım - çizdim.

Çok kişinin emeklilik haklarını aldım ve almaya devam ediyorum.

Birçok Gazete-Dergi, İnternet Haber Siteleri'ndeki yazılarım ile ve Katıldığım Radyo ve Televizyon Programları ile Sosyal Güvenlik Sorunlarınıza çözüm üretmeye gayret ettim ve sağlığım elverdiği müddetçe de buna devam edeceğim.

Sosyal Güvenlik uzmanı olarak bizler Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "HAYIR EMEKLİ OLAMAZSIN" dedikleri kişilerin haklarını almak ve korumakla mükellef olan ve İşverenin haksız uygulamaları karşısında ÇALIŞANIN ve Çalışanın İşverene karşı sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde İŞVERENİN yanında olan ve onun haklarını yasal çerçevede koruyup kollayan ve yol yordam gösteren meslek gurubu sahipleriyiz.

Sizlerden gelen soruları yanıtlamak benim için büyük bir manevi hazdır.

Emekliliği hayal olan kişinin emekliliğini gerçekleştirmek ve aldığı ilk maaş ile yanımıza gelip bize “Allah Razı olsun“ demesi kadar mutluluk veren hiçbir şey olamaz.

Bu işlemleri yaparken elbette bizim elimizde “Sihirli bir Değnek“ yoktur. Bu işlemleri yaparken bize vereceğiniz bilgi ve belgeler, size yardımcı olmamızda en büyük materyallerdir. Aksi takdirde, sorununuzun çözümü ve emekliliğiniz ile ilgili net bilgiler verebilmemiz asla mümkün değildir... Olamaz da.

***

Şimdi sizinle e-posta adresime gelen bazı soruları paylaşmak istiyorum.

1- Fuat Bey, Dedem öldü maaş bağlandı fakat sonra maaşı kesildi. Neden kesildiğini bize söyler misiniz ?

2- Fuat Hocam, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 3 ay önce emeklilik müracaatında bulunduk. Halen maaşımız bağlanmadı. Mağduruz, çabuk bağlanmasını istiyoruz. Yardımcı olun.

3- Fuat Bey, merhaba ben ve eşim yıllarca Almanya'da çalıştık ve 2016 yılı Aralık ayında yurt dışı borçlanması yaparak emeklilik başvurusunda bulunduk kaç para maaş alırız ?

4- Fuat Bey,Sosyal Güvenlik kurumuna Emeklilik için müracaat etmeme karşılık halen emekliliğim gerçekleşmiyor. Bana yardımcı olur musunuz ?

Değerli okurlarım, gördüğünüz gibi soru sormanın da bir adabı olmalı günlük ortalama bu ve buna benzer yüzlerce mail alıyorum.Yukarıda örnek olarak verdiğim bu sorulara yanıt vermek sizce mümkün mü?

***

Bir de şu soruya bakın lütfen;

Fuat Hocam, Benim eşim için sorum olacaktı, eşim 13.10.1966 doğumlu SSK başlangıç ise 01.09.1981 buna göre yaştan emeklilik için 3600 gün ve 50 yaş yetiyor mu yoksa 18 yaş öncesi SSK başlangıcına mı takılıyor bilgi verirseniz sevinirim.

Böyle sorulara can kurban...

***

E-Devlet şifresinin yaşamımıza girmesinden sonra TC kimlik numarası ile durumunuzu göremiyoruz. O nedenle sorularınızı sormadan evvel E-devlet şifrenizi almanızı ve oradan SGK bilgilerinizi öğrendikten sonra;

Bağ-Kur ve SSK İlk işe giriş tarihinizi, toplam gününüzü, ay ve günü ile birlikte doğum tarihinizi, askerlik ve doğumlara ilişkin tarihleri, yurt dışında bulunmuş iseniz tarihleri, engelli iseniz sakatlık oranı ile Vergi Dairesi'nden “Vergi İndiriminden Faydalanabilir“ yazınızın olup-olmadığını bildirmeniz halinde size daha net yanıt verebilirim. Bunların dışında size yardımcı olabilmem mümkün değildir.

Haftaya görüşmek üzere, sosyal güvenlikle kalın...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.