Takip Et

SORUNUZA GÜLDÜM

SORU: 1989 yılında SSK'lı oldum ve 4900 günüm var.Askerlik yapmadım. Acaba askerlik borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olurum?

YANIT: Değerli Okurum, sorunuza sadece gülerek cevap yazabilirim.Adı üstünde askerlik borçlanmasından söz ediyorsunuz.Yapmadığınız askerliğin kaç gününü borçlanmayı düşünüyorsunuz ? Sizce doğum yapmayan bir kadın doğum borçlanması yapabilir mi ? Ne zaman emekli olabileceğinize gelince; her ne kadar doğum tarihinizi yazmamış olsanız da 1989 yılında 18 yaşında olabileceğinizi kabul edersek 1971 doğumlusunuz diyelim ve buradan hareketle 23/11/1989 tarihi öncesi işe girmiş iseniz 51 yaşında 5450 gün ile, sonra girmiş iseniz 52 yaşında 5525 gün ile emekli olabilirsiniz.

MALÜL YA DA MUHTAÇ MISINIZ?

SORU: Ben evin tek çocuğuyum ve SSK emeklisiyim.Babam da Emekli Sandığı mensubu ve öldü. Babamın emekli maaşından istifade edebilir miyim? SSK emekli maaşımı kestirip, babamın maaşından aylık bağlatabilir miyim?

YANIT: Değerli Okurum, Emekli Sandığı emeklisinin erkek çocuğuna aylık bağlanabilmesi için kalıcı hasta veya malul olması ve bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık heyeti tarafından da onaylanması gerekir. Ayrıca asgari ücretin altında gelirinin olması gerekir. Malul ve muhtaç olmadığınız için size babanızdan aylık bağlanabilmesi mümkün değildir.

İSTEDİĞİNİZ ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

SORU: 1990 yılında ilk kez SSK'lı oldum ve 1969 doğumluyum. Yaklaşık 5570 günüm var.Rahatsızlığımdan dolayı öyle tahmin ediyorum % 40 ve üzeri rapor alabilirim.Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli okurum, vergi indirimi; engelli hakkından yararlanarak erken emekli olmayı ve engel derecesine göre çalışanın aldığı ücretten vergi kesilmemesini veya daha az vergi kesilmesini sağlar. Sizin gibi emekli olmak için aranan şartları sağlayanların emekli aylığına tesiri olmaz. Vergi indirimine ihtiyacınız yok. Çünkü emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz.Doğum tarihinizi ay gün olarak yazmamışsınız fakat siz hemen emekli olabilirsiniz.

ASKERLİĞİNİZİ BORÇLANIN

SORU: 1 Nisan 1992 tarihinde SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Şu anda 51 yaşındayım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli Okurum, Çalıştığınız gün sayısını yazmamışsınız.Bu tarihlere göre siz 52 yaş ve 5525 gün şartlarına tabisiniz. 25 yıllık sürenizi 1992+25 sene = 2017 yılında dolduracağınız için 52 yaşınızı doldurduğunuz ve 5525 güne sahip olduğunuz an emekli olabilirsiniz.Buna göre askerlik borçlanması yapmanız gerekiyor ise yapın.

MAAALESEF GÜN KAZANAMAZ

SORU: Annem 1958 doğumlu olmasına karşın 40 küsur yaşından sonra 2005 yılında ilk kez sosyal güvenliğe girmiş ve toplamda 1800 gün prim ödemiş. Annem emekli olabilir mi?

YANIT: Değerli okurum, Anneniz SSK’ya 2860 gün daha prim ödeyerek toplam primini 4500 güne tamamlaması şartıyla, 20 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 2025 yılında SSK’dan, isteğe bağlı olarak 3600 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte ise Bağ-Kur'dan emekli olabilir. Annenizin ilk işe giriş tarihini ve yaşını düşündüğümde o tarihten sonra doğum yapmadığını kabul ederek bunları yazıyorum. O nedenle maalesef geriye dönük herhangi bir borçlanması söz konusu olamaz.

EMEKLİ SANDIĞI İSE EVET

SORU: Bedensel özürlüyüm o nedenle 1999 yılında çalışmaya başlayabildim. SGK'ya başvurarak herhangi bir rapor almadım. Halen çalışıyorum. Dulum ve 2 çocuğum var. Annem rahmetli oldu.Çalışırken ben onun maaşını alabilir miyim ?

YANIT: Değerli Okurum, Birçok okurumdan böyle sorular alıyorum. Dul/yetim aylığı bağlanması gerçekten ülkemizde gerçek bir problemdir. 01/10/2008 öncesi ve sonrası çok değişiklikleri uğramıştır.Gerçek yaşamda birçok kişi hem eşinden, hem babasından vs. maaş almakta iken şimdi müracaat edenlere ise RED verilmektedir. Sizin sorunuza gelince eğer Rahmetli anneniz SSK'lı (4/a) ya da Bağ-Kur'lu (4/b) ise maalesef çalıştığınız sürece yetim aylığı alamazsınız. Fakat devlet memuru (4/c) olarak maaş alıyor ise çalışmanıza rağmen annenizden yetim aylığı alabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.