Takip Et

YURT DIŞI BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK AYRINTILARI

YURT DIŞI BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK

Değerli Okurlarım,

Gurbetçi yurttaşlarımızın son günlerde “emeklilikleri “ ile ilgili ne yapacaklarını bilemez durumda olduklarını, gün içerisinde gelen yüzlerce telefon ve yüzler e-postadan biliyorum.

Başlıca sorular ;

1- Ne zaman emekli olabilirim ?

2- Nasıl emekli olabilirim ?

3- Kaç gün borçlanmam gerekir ?

4- Kaç para yatırmam gerekir ?

5- Kaç para maaş alırım ?

6- Yurt dışı borçlanma kalkacak mı ?

Değerli okurlarım, bu soruların yanıtını telefon ile,televizyon sohbetleri ile verebilmek asla mümkün değildir.

Telefonda ve televizyonda verilen yanıtlar, gönül almaktan öte bir şey olamaz.

18 yaş öncesi ve sonrası sigortalılığınız, ilk işe giriş tarihiniz, yurt dışında doğum yapmış iseniz tarihleri, öğrenci olarak yurt dışında bulunmuş iseniz tarihleri, yurt dışına gitmeden önce Türkiye'de herhangi bir sigortalılığınız, vergi kaydınız ve buna benzer ilişkileriniz var ise bunların tarihleri, farkında olmadan Türkiye'de isteğe bağlı prim yatırmış iseniz bunların tarih ve buna benzer olaylar hep sizlerin emekliliğinizi etkileyen faktörlerdir.

Bugün için günlük 18.96 TL.den borçlanma yaparak emekli olan yurttaşlarımızın hayal kırıklığına uğramasını asla istemem. Önemli olan 5000 gün yerine 9000 gün ile emekli olmak değildir.

Çok gün borçlanarak çok maaş alabileceklerini ümit edenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır.

Yurt dışı günlerini borçlanmak suretiyle emekli olmak isteyen gurbetçi yurttaşlarımızın 1999 yılı öncesi günlerini,2000 – 2008 yılları arasındaki günlerini ve 2008-2013 tarihleri arasındaki günlerini ayrı ayrı seçmelerini ve özellikle 1999 öncesi günlerini günlük 18.96 TL:den yüksek bir rakamla borçlanmalarını tavsiye ederim.

Ayrıca ;

1- Yurt dışı borçlanma talebinde bulunmak

2- Yurt dışı borçlanma bedelini ödemek

3- Yurt dışı emeklilik talebinde bulunmak

4- Yurt dışı emekli olmak

5- Yurt dışı emekli maaşını çekmek … Bunların her biri ayrı ayrı şeylerdir.

Şu an yaşları gereği emekli olamayacak durumda olan yurttaşlarımızın dahi bir an evvel yasanın değişebileceğini düşünerek başvuruda bulunmaları yararlarına olacaktır.

Her başvuru yapan, tahakkuk edecek parayı yatırmak zorunda değildir.

Bir de bugünlerde yoğun olarak soruların başında yurt dışı borçlanmanın kalkıp - kalkmayacağı gelmektedir.Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2015-2019 strateji planında 3201 sayılı yurt dışı borçlanmanın kalkabileceği konusunda bir görüş mevcuttur. Bunun uygulanabilmesi siyasi bir karardır. Kalkar ya da kalkmaz diyemem, çünkü burası Türkiye....

Konu yurt dışından açılmış iken bir de mavi kartlı, T.C. vatandaşlığından çıkan yurttaşlarımızın sigorta primlerini geri alıp-alamayacakları konusuna değinmek istiyorum.

Türkiye’deki sosyal güvenlik mevzuatı T.C. vatandaşı olsun veya olmasın herkese uygulanmakta ve bu bağlamda sigortalı olmayı gerektirecek nitelikte bir işte çalışılması durumda da herkes zorunlu olarak sosyal sigorta kapsamına alınmakta ve primleri tahsil edilmektedir.

Tahsil edilmiş olan sigorta primleri sadece yaşlılık toptan ödemesi veya ölüm toptan ödemesi şartlarının bulunması halinde sigortalıya veya geride kalan hak sahiplerine (eş, çocuk, anne/baba) talep etmeleri halinde geri verilmektedir.

Daha önce SGK’ya ödenmiş olan sigorta primlerinin yaşlılık toptan ödemesi olarak geri alabilmesi için, sigortalının işten ayrılmış veya iş yerini kapatmış/devretmiş olmasının yanı sıra yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamamış (prim ödeme gün sayısı ve/veya sigortalılık süresini dolduramamış) olması gerekmektedir.

Benzeri şekilde, ölüm toptan ödemesi de ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, talep etmeleri üzerine daha önce SGK’ya ödenen sigorta primleri, ölüm toptan ödemesi olarak, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen hisseleri oranında kendilerine geri ödenmektedir.

Hemen belirtelim ki gerek yaşlılık toptan ödemesinde, gerekse ölüm toptan ödemesinde daha önce tahsil edilmiş olan kısa vadeli sigortaları (iş kazası, meslek hastalığı, analık, hastalık) ve genel sağlık sigortası primleri değil, sadece uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık, ölüm) olarak nitelenen emeklilik primleri iade edilmektedir.

Bu açıklamalarımızdan sonra tekrar yazımızın başlığındaki sorunun cevabına dönecek olursak, herhangi bir kişinin T.C. vatandaşlığından çıkması/çıkarılması, ülkeden ayrılması gibi durumlarda daha önce sosyal güvenlik sitemine ödenen sigorta primlerinin sırf bu nedenlerle kendisine iade edilmesi söz konusu değildir.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.